Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Glasbeno popotovanje z Godbo Sevnica

Sevniški godbeniki in godbenice se bodo 11. januarja predstavili v kulturni dvorani v Boštanju z glasbenim delom programa, ki so ga 21. decembra izvedli na božično-novoletnem koncertu v dvorani športnega doma v Sevnici, na katerem je občinstvo prisluhnilo glasbenim pripovedim največjih imen ameriške glasbene industrije.
Godba Sevnica je decembrski praznični koncert začela s skladbo Zgodba z zahodne strani ameriškega skladatelja in dirigenta Leonarda Bersteina. Temperamentna kompozicija je kljub zahtevnosti zazvenela lahkotno in ubrano. Sledila je skladba George Gershwin in concert, v kateri so se prepletale najbolj znane melodije skladatelja Georga Gershwina – Rapsodija v modrem, Kubanska uvertura, Amerikanec v Parizu in Porgy and Bess

 

Po prvi skladbi se je godbi na odru pridružil odličen glasbeni interpret, pianist, avtor in aranžer ter izvrsten imitator ameriškega pevca jazza, soula in bluesa Raya Charlesa, Uroš Perić. V skladbah Georgia on my mind  in Unchain my heart so se nastopajoči izkazali z veliko mero čutnosti in strasti, ki so ju še nadgradili v jazzovskih standardih Glenna Millerja v venčku njegovih najbolj znanih: Pensilvaniya 6-5000, In the Mood in Moonlight serenade.

Sledilo je nekaj trenutkov predaha za glasbenike, ko je elegantna moderatorka Tanja Urek pred mikrofon najprej povabila župana občine Sevnica Srečka Ocvirka. Po pozdravnem nagovoru župana je predsednik godbe Janez Šerjak naznanil, da bo v naslednjem letu posle predsednika predal nasledniku, ob tem pa se je zahvalil za trud članicam in članom godbe ter vsem sponzorjem in donatorjem, ki skrbijo, da lahko godba svoje poslanstvo kakovostno širi in neguje. Kot zadnji je pred mikrofon stopil častni član Godbe Sevnica Andrej Štricelj, predstavnik družbe Hess, ki je bila glavni pokrovitelj koncerta. Poudaril je pomen delovanja in širjenja godbenega izročila ter pomemben sociološki vidik delovanja društva, saj se v godbi združujejo člani v starosti med 12 in 72 let, kar je svojevrsten izziv, hkrati pa odlično okolje za vzgojo naših najmlajših.

Po nagovorih je spet zazvenela glasba. Najprej smo slišali Jingle Bells v predelavi japonskega dirigenta in aranžerja Naohira Iwaia, ki je znano melodijo preoblekel v plesni ritem swinga in pop-rocka. Sevniškim glasbenikom se je nato na odru znova pridruži glasbeni performer Uroš Perić. V skladbi Your cheati' wife so glasbeniki poslušalce zazibali v prijeten dremež, ki pa so ga uspešno pregnali s temperamentno Perićevo avtorsko skladbo Darling I believe in. Perić je občinstvo navdušil z izjemnim občutkom za interpretacijo skladb, predvsem pa z neverjetnim poustvarjanjem Charelsove glasbene zapuščine. Godbenice in godbeniki so večer nadaljevali z American Graphity, venčkom skladb, ki odsevajo zlata 60. leta v Ameriki, čas takratnega optimizma in razcveta ameriškega gospodarstva in življenja.

Pred zadnjo skladbo uradnega dela koncerta, venčkom skladb Franka Sinatre, v kateri so se izkazali tudi nekateri solisti, je pred mikrofon stopil diriginet Godbe Sevnica Matic Nejc Kreča, ki se je moderatorki večera Tanji Urek zahvalil za »graciozno povezovanje koncerta, s skrbno izdelanim veznim tekstom, ki je lepo zaokroževal glasbeno pripoved«. Dirigent se je zahvalil tudi solistu večera Urošu Periću, zadnje besede zahvale pa je namenil članicam in članom godbe Sevnica. Poudaril je njihovo požrtvovalnost, srčnost in tovarištvo, ki se kažejo tudi v vsakoletni pomoči pri pripravi dvorane za koncert. Prav te vrednote je zaželel tudi občinstvu v letu, ki je pred nami.

Godbenice in godbeniki so poslušalcem v dodatku namenili še splet skladb Raya Charlesa ter tako na simboličen način zaključili svoj največji glasbeni projekt v lanskem letu. Z vsemi naštetimi skladbami se bo Godba Sevnica predstavila 11. februarja na ponovitvenem koncertu v Boštanju, kjer bo za povezovanje skrbela Klaudija Redenšek. Žal na ponovitvenem koncertu ne bo izjemnega Uroša Perića.

 

Vir: KD Godba Sevnica, foto: L. Motore

 

Oglejte si tudi