Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
10°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Festival na Ajdovskem gradcu

Ajdovski gradec že tisočletja privablja obisk, posebej ob posebnih, svetih dnevih. Predno je postal poznoantično domovanje visokih cerkvenih dostojanstvenikov, so ga obiskovali naši ajdovski predniki … Tudi v času jesenskega enakonočja.  Tako bo tudi letos, in sicer 22. septembra ob 17.30. Dobili bomo obisk iz starih ajdovskih  časov – in to vse iz mlajše kamene dobe …

V času jesenskega enakonočja sta dan in noč enako dolga, noči se začnejo daljšati, dnevi pa krajšati. To je tudi čas, ko ljudje pobirajo pridelke, zato je to tudi čas veselja in hvaležnosti. Obenem pa je to tudi čas priprave na zimski počitek, regeneracijo.

Vljudno vabljeni, da skupaj z nami doživite prav poseben dogodek, ko bomo zavrteli čas nazaj. Obiskovalci se boste lahko preizkusili v lokostrelstvu, mletju žita, lahko boste predli, zakurili ogenj in spekli kruhke po najstarejšem receptu. Ko bo začel padati mrak, se bomo pripravili na obred ob enakonočju. Obiskovalcem svetujemo obutev in oblačila, ki bodo primerni terenu, letnem času in uri. S seboj lahko prinesete kakšen prenosni glasbeni inštrument in tudi kakšno sedalo …  Pa tudi ročno svetilko, če bi zmanjkalo bakel.

 

Eva Urh, KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi