Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
21°C
8°C
JUTRI
23°C
10°C

DESETI ARTEKO ŠENTJANŽ je pred vrati

V soboto, 6. julija, se je v Peklu pri Šentjanžu v organizaciji Turističnega društva Šentjanž in Zavoda MUK Qra z delovno razstavo končal že deveti ArtEko Šentjanž. Tudi tokrat so ob izviru stoletne vode na domačiji Felicijanovih v osrčju še precej neokrnjene narave ustvarjali in se družili umetniki od blizu in malo dlje.

Udeleženci letošnjega ArtEko dogodka so bili Jože Šubic iz Maribora, Tatjana Mijatovič iz Radencev, Mojca Lampe Kajtna iz Šentjerneja, Ana Jazbec, Matic Svažič, Nena Bedek in Vladimir Leben iz Sevnice, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Tone in Judith Zgonec iz Boštanja ter Toni Vučajnk iz Dobove. Strokovno je že tradicionalno nad dogajanjem bedela in bila tudi glavna organizatorka Jerca Šantej iz Sevnice. Tudi tokratni ArtEko je z ekološkega vidika podkrepil okoljevarstvenik in publicist Anton Komat in se družil z umetniki.

Ustvarjalci so se vroče sredino popoldne zbrali na gradu Sevnica, Rok Petančič pa jih je popeljal po grajskih sobanah in jim predstavil okuse grajske vinske kleti. Vse je prišla pozdravit tudi direktorica Zavoda KŠTM Mojca Pernovšek. Pozno popoldne se je druženje nadaljevalo na domačiji Felicijan, udeležence pa je pričakala dobrodošlica članic Turističnega društva Šentjanž. Sledili so nadvse kreativni trije dnevi, ko so ustvarjalci ustvarjali na temo četrtega naravnega elementa. Osrednja tema letošnjega ArtEka je bil namreč zrak. Nastala so nadvse bogata in sporočilna dela, obiskovalci pa so si jih lahko ogledali na delovni razstavi. Odprtja, ki so ga glasbeno obogatili Andrej Fon, Aleš Žumer in Vladimir Leben, sta se udeležila tudi predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj ter navzoče na dogodku tudi nagovorila.

Za izvedbo predjubilejnega ArtEka se moramo tudi letos iz srca zahvaliti družini Felicijan, ki je ponovno prijazno odstopila svoj dom umetnikom, ki so, kot so tudi tokrat povedali, doživeli raj v Peklu. Žal nas je letos na pragu stotega rojstnega dne zapustila Terezija Felicijan, ki smo jo poimenovali kar za največjo podpornico kulture v naši občini, a prepričani smo, da nas navdušeno opazuje iz raja in nas polni z »ekoenergijo«, kot nas je tudi za časa svojega življenja.

Lepa hvala tudi Centru za krepitev zdravja pri Zdravstvenem domu Sevnica in medicinskima sestrama Jožici in Mojci, ki sta prišli v četrtek v Pekel izvesti preventivno delavnico merjenja krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Tudi letošnje sodelovanje je bilo med umetniki zelo dobro sprejeto in dobrodošlo ter je prijetno popestrilo ustvarjalno vnemo.

Seveda pa ArtEko ne bi uspel, kot je, brez pridnih rok članic Turističnega društva Šentjanž, podpore članov Zavoda MUK Qra, Gostilne Repovž in seveda domačinov, ki so naključno obiskovali in prišli opazovat dogajanje v Peklu.

Vsa dela letošnjega dogodka bodo, kot je to že običajno, na ogled tudi zadnjo nedeljo v septembru na dan Šentjanške tržnice na razstavi na prostem na Repovževi štali. Če ne prej, povabilo v Šentjanž konec septembra torej velja.

Petra Majcen (Foto: Judith Zgonec)

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi