Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Čudoviti svet modrih frankinj

Čas med 8. in 25. marcem, ko se zvrstijo dan žena, dan mučenikov, dan očetov in materinski dan, smo v Sevnici letos obeležili na prav poseben način. Dame so bile deležne posebne pozornosti ob obisku sevniškega gradu in pomladno obarvanem modnem klepetu z Lorello Flego, spomnili smo se damskih modno kulinaričnih večerov in tradicionalnega kulinaričnega dogodka – sevniške salamijade, ki bi letos bila že kar 60. po vrsti. Praznovanja smo v četrtek, 25. marca, sklenili s spletno degustacijo modrih frankinj, ki smo jo na pobudo KŠTM Sevnica izvedli v sodelovanju z Vinsko šolo Belvin, Gostilno Repovž in Galerijo Okusov.

V dobrih treh urah smo raziskali čudoviti svet modrih frankinj, kot je bil naslov že 182. srečanje kluba Belvin in ga je moderiral Robert Gorjak, tudi ustanovitelj šole. Na meniju je bilo 12 modrih frankinj 12 vinarjev iz štirih držav – Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Od še vedno svežih modrih frankinj letnika 2019 – Možičeve in Dularjeve (obe sta na 10. ocenjevanju modrih frankinj v Sevnici leta 2020 dosegli 85 točk) – se je večer stopnjeval prek Šturmove, modre frankinje Turn Premium KZ Krško in Vrbanjke, vse tri letnik 2018, do vse zrelejših in polnejših – Frelihove letnika 2016, Jeleničeve 2015 in Kobalove Lune letnika 2016. Značilno sadnost slovenskih frankinj je presekala madžarska modra frankinja Gurovica 2017 iz kleti Bodri, predstavniki katere so že vrsto let tudi redni udeleženci Festivala modre frankinje v Sevnici, v kateri sta bila izpostavljena bolj zrelo rdeče sadje in zelišča. Sledila je modra Frankinja Miraz 2017 iz kleti Feravino 1804, lanska prvakinja ocenjevanja modrih frankinj v Sevnici po izboru komisije, ki ji je predsedoval ravno Gorjak. On pa ni bil edini od zdaj že kar rednih članov komisije na ocenjevanju, saj so se tej posebni degustaciji pridružili tudi Sevničani Grega Repovž, Uroš Valc in Ožbej Peterle.

Slavonski frankinji je sledila modra frankinja iz avstrijske Gradiščanske. Ried Goldberg letnika 2017 nam je predstavil kar vinar Georg Prieler. Večer smo zaključili z modro frankinjo Mačkovci letnika 2015 iz kleti Marof.

Kot pritiče popolnemu večeru v času, ko Slovenija nosi naziv evropska gastronomska regija, so si udeleženci predhodno lahko naročili tudi hrano. Skrbno izbrano predjed, pri kateri ni manjkala niti tradicionalna sevniška suha salama, ki so jo ob tej priložnosti prispevali člani Društva salamarjev Sevnica, in sladico so pripravili v Gostilni Repovž, glavno jed pa v Galeriji Okusov.

Večeri, kot je bil ta, so nedvomno v prid prepoznavnosti in priljubljenosti te žlahtne sorte, ki je žal mnogokrat še vedno zapostavljena ali prezrta. A z zagonom in optimizmom, ki so ga pokazali vinarji, se tudi modri frankinji v prihodnosti obeta svetlejša prihodnost. Svoje pri tem pa bomo nedvomno morali dodati tudi promotorji in, predvsem, vinopivci.


Annemarie Culetto, KŠTM Sevnica

Foto: Urban Culetto

Oglejte si tudi