Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
SRE.
23°C
10°C
Oceni objavo

Kinološko društvo Posavje pričelo s spomladanskimi tečaji

Po občnem zboru Kinološkega društva Posavje in uvodnim predavanjem za vse tečajnike v začetku marca, so se sredi preteklega meseca pričeli spomladanski tečaji, ki potekajo v Sevnici na poligonu za Savo dvakrat tedensko. Vpisanih je 40 tečajnikov, nekateri izmed njih opravljajo tudi po dva tečaja. Tudi tokrat je največ tečajnikov v mali šoli, nekaj tečajnikov pa nadaljuje šolanje v tečajih poslušnosti po programih IPS-A, IPS-BBH, FCI-IBGH1 in FCI-IBGH2. Letos prvič poteka tudi šolanje po programu FCI-IGP1, na novo pa sta tudi začetna tečaja iz disciplin Agility in Rally obedience (RO).

IGP je športno kinološka disciplina, sestavljena iz poslušnosti, sledi in obrambe. Namenjena je tečajnikom, ki so s svojim psom že opravili izpit BBH in imajo veliko željo po šolanju ter dobre motorične spretnosti in primernega psa za višje šolanje. Pes mora imeti dober obrambni nagon, željo po delu in sodelovanju z vodnikom, biti mora inteligenten, pogumen in vztrajen.

Agility je športno kinološka disciplina, kjer vodnik in pes skupaj premagujeta različne ovire v čim krajšem času in s čim manj napakami. Agility poligon je sestavljen iz različnih ovir, npr. tunela, palisade, mostu, gugalnice, preskokov, slaloma. Tudi RO je športno kinološka disciplina, kjer vodnik in pes na progi izvajata vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir. Vaje v gibanju vključujejo spremembe v smereh in načinu gibanja ter večje ali manjše kroge, osmice, slalome, gugalnice, mize in razne figure okoli stožcev. Vaje na mestu zahtevajo upoštevanje zahtev kot so sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje psa vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo in podobno. Treningi Agility in RO so zelo pestri, saj zahtevajo dobro koordinacijo in prostorsko predstavo vodnika. Če ima pes osvojeno osnovno znanje poslušnosti, se z omenjenima disciplinama gradi in krepi vez med psom in vodnikom, ki vodi do preživljanja kvalitetnega časa s svojim štirinožnim prijateljem.

Ker so lesene ovire za agility na poligonu že dotrajane, poteka zbiranje sredstev na nakup novih, ki bodo iz aluminija, ki daje trdnost in lahko zasnovo za prenašanje. Pri agilitiju se namreč za vsak trening pripravi drugačno zaporedje ovir, zato je pomembno, da so ovire lahke in prenosljive. Poleg tega je pomembno, da ne drsijo, zato morajo biti določene prevlečene z gumijasto podlago za boljši oprijem. V društvu bomo hvaležni za vsak prostovoljni prispevek (TRR: SI56-6100-0001-6038-715), ki bo pripomogel k nakupu opreme, da bodo treningi varni in v skladu s standardi.

Več informacij o Kinološkem društvu Posavje boste lahko kmalu našli na prenovljeni spletni strani, aktivnostim društva pa lahko sledite tudi na FB (Kinološko društvo Posavje). 

Kinološko društvo Posavje

Oglejte si tudi