Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
5°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

ALI V SEVNIŠKI OBČINI ŽIVI 1000 VRST ŽIVALI?

V torek 10.1.2023 smo študentje Univerze za tretje življenjsko obdobje Sevnica poslušali izredno zanimivo predavanje biologa in naravovarstvenika Dušana Klenovška. Že sam naslov je obetal zanimivo predavanje. Predstavil je skrb vzbujajoče podatke o upadu biodiverzitete na svetu. Na vseh celinah je zabeležen alarmanten upad številnih vrst živali. Povprečno okoli 65%, v Latinski Ameriki celo preko 90 odstotkov. Ta upad je nazorno prikazal s podatki o izginjanju insektov v Evropi v zadnjih 30 letih. V nekaterih državah je ta upad celo 98%. O tem se lahko tudi sami prepričamo. Pred leti smo poleti vetrobranske šipe avtomobilov morali pogosto čistiti zaradi neštetih insektov. Zadnja leta teh »problemov« skorajda ni več. V nadaljevanju smo se seznanili tudi s podatki, da se je na našem območju naselilo nekaj novih vrst živali, predvsem na in okoli akumulacijskih jezer. Vrnil se je tudi davno iztrebljeni bober. Žal se je k nam priselilo tudi nekaj tujih zelo invazivnih vrst živali. Vsi smo že opazili novo vrsto pikapolonic.

Predavatelj nam je na koncu razkril zakaj tak naslov predavanja. Pozval nas je, da se skupaj z planinci, ribiči, lovci , šolarji n drugimi občani vključimo v akcijo fotografiranja in evidentiranja živalskih vrst v občini. Informacije bi si izmenjevali na facebook strani, gospod Klenovšek bi nam pomagal pri poimenovanju vrste živali. Pomembno je tudi zabeležiti lokacijo, kjer smo opazili kakšno žival, še posebej, če gre za redke primerke v naših krajih. Zajeli bi obdobje od 1.5.2022 do 1.5.2023. Na dan biodiverzitete 22.5.2023 bi aktivnosti zaključili z razstavo fotografij opaženih živali. Ob ustreznem odzivu bi naše aktivnosti zabeležili v e-knjigi »1000 vrst živali v občini Sevnica«.

Osnovno sporočilo predavanja pa je v nas zbuditi empatijo in drugačen odnos do živalskega sveta, ki nas obkroža in ki ga mi z našo dejavnostjo ogrožamo in mu krčimo življenjski prostor.

Oglejte si tudi