Logo MojaObčina.si

Sevnica

DANES
33°C
19°C
JUTRI
36°C
18°C

11. Tradicionalna ročna košnja na Lisci

Organizator: KULTURNO, ŠPORTNO IN TURISTIČNO DRUŠTVO BLAŽ JURKO RAZBOR POD LISCO
Kontaktni podatki organizatorja: Matej Imperl.

Prikaz tradicionalne košnje na koso je tako etnološko kot tudi stanovsko obarvana prireditev, saj prikazuje tradicionalno kmečko opravilo, ki ga kosilnice in traktorji vse bolj učinkovito »odrinjajo v območje etnološke kulturne dediščine«. Tradicionalna ročna košnja je prvobitno, pristno in avtohtono opravilo, ki izginja iz vsakdanjega življenja in se tu in tam ohranja v obliki organiziranih dogodkov in prireditev, ki imajo za mlajše rodove tudi izobraževalen in pričevalen značaj.

Prikaz tradicionalne košnje ohranja ljudsko izročilo, spremljevalni program pa zajema prikaz šeg, navad, narodnih noš in ljudske pesmi.

Zelo pomemben del prireditve sta tudi

  • ocenjevanje in razstava ocvirkove puhle in ocvirkove potice ter
  • ocenjevanje in pokušina tradicionalnega jabolčnega vina.


Tradicionalno košnjo na Lisci organizira društvo KŠTD Razbor, ki pa je k aktivnemu sodelovanju privabilo Zvezo aktivov kmečkih žena Sevnica, zlasti aktive kmečkih žena iz Sevnice, Razborja, Loke, Brega in Jurkloštra, kulturna in turistična društva iz Loke, Šmiklavža, Vrha nad Laškim, Planine pri Sevnici, Jurkloštra in Sevnice ter druga društva iz širše regije. Med drugimi je vredno izpostaviti tudi Kozjanski park, ki že nekaj let sodeluje v strokovno-izobraževalnem programu ter KŠTM Sevnica in Občina Sevnica.Gostinsko-zabavni program je v rokah Gostinstva Rantah, uoravitelja Tončkovega doma na Lisci.

Prireditev poteka na Lisci, ki je osrednja turistična točka v občini Sevnica in celo v Posavju, ker je namen prireditve privabiti čim večje število obiskovalcev z območja Posavja, Kozjanskega, Celjskega in še od drugod. Vsekakor je primerna tudi za organizirane skupine obiskovalcev, kar se je že do sedaj izkazalo ob prihodu manjših skupin iz različnih koncev Posavja in z območja celjske regije.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi