Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Tovariško srečanje na Debencu

Kot vsako leto, tako tudi letos, je bilo organizirano tovariško srečanje članov in simpatizerjev ZB za vrednote NOB Dolenjske in Bele krajine, ki je bilo v soboto 1. 7. 2017, v počastitev 76. obletnice ustanovitve OF in spominu na dogodke med NOB, na Debencu pri Mirni. Organizatorja trebanjsko  in mirnsko združenje borcev za vrednote NOB sta pripravila čudovit program, v katerem so sodelovali: MePZ DU Mirna s harmonikarjem Dušanom Kotarjem, recitatorki OŠ Mirna, glasbenika iz skupine Nasmeh, slavnostni govornik pa je bil župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, ki je vse prisotne popeljal skozi utrinke zgodovine, pa tudi v današnji čas. Med drugim je dejal, da moramo biti ponosni na svojo zgodovino in ne popuščati pri ohranjanju spomina na polpreteklo zgodovino, ki jo je pisal trpeč slovenski narod, pa tudi na osamosvojitveno vojno za Slovenijo ne smemo pozabiti,  kajti tako 2. svetovna vojna kot osamosvojitvena dokazujeta, da Slovenci zmoremo združiti modrost in razum, verjamemo v svoje sposobnosti in cenimo pozitivne lastnosti drugih. Za zaključek pa je dejal: »Slovenija postopno, a vztrajno dozoreva. V zadnjih letih smo se prebili iz krize in imamo razloge, da v prihodnost zremo samozavestno in z optimizmom. Na nas pa je, da skupaj poskrbimo, da se bo Slovenija razvijala v smeri pravične družbe, v državo uspešnega gospodarstva, v državo, ki bo ostala varna in v kateri je lepo živeti. Bodimo ponosni na svojo domovino in imejte se lepo.« 

Podeljena so bila priznanja, ki sta jih podelila predsednik trebanjskega združenja Boštjan Sladič in predsednik Območnega odbora ZB Novo mesto Uroš Dular. Odlikovanje za najboljšo krajevno organizacijo v okviru Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je prejela  OO ZB za vrednote NOB Mirna, srebrno plaketo ZB za vrednote NOB Slovenije je prejel Dušan Jakopin, priznanja ZB za vrednote NOB Trebnje za prizadevno delo v društvu in za sodelovanje z društvom pa so prejeli: Janez Kolenc, Damjan Kadunc,  Primož Smole in Vojko Smole – vsi iz OO ZB Mirna.

Na prireditvenem prostoru so bili postrojeni člani Gorjanske, Duletove, Novomeške in Slobodanove čete, ki tvorijo spominsko formacijo 1. Dolenjskega bataljona.

Program je povezoval Zoran Remic, ki je obenem tudi recitiral verze Karla Destovnika Kajuha.

Mirna, 3.7. 2017

Pripravila in slikala: Anica Janežič

Oglejte si tudi