Logo MojaObčina.si

Šentrupert

DANES
5°C
-2°C
JUTRI
2°C
-3°C
Deli
1668

Spominska slovesnost v Podšumberku

ZB za vrednote NOB Trebnje, Krajevna organizacija Velika Loka je v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Novo mesto in Krajevno organizacijo Žužemberk dne 23. 7. 2016 organizirala spominsko slovesnost v počastitev ustanovitve 15. divizije v Velikem Lipovcu in počastitev smrti treh narodnih herojev v Podšumberku. Slovesnosti se je udeležilo 150 udeležencev, ki jih je v Lipovcu pozdravila članica glavnega odbora ZZB za vrednote NOB Slovenije Tilka Bogovič, v Podšumberku pa predsednik ZB za vrednote NOB Trebnje Boštjan Sladič.

Sladič je v govoru  v Podšumberku povedal naslednje:

"Svečanost je namenjena počastitvi spomina na tri padle partizanske poveljnike, Milovana Šaranoviča, Ivana Kavčiča in Predraga Jevtiča- Dragana, ki so tu v nesrečnem slučaju 30. 7. 1943 izgubili življenje.  Ponosni moramo biti na velike borce in slavne povelnike partizanskih enot  in imeti pietetni odnos do imenovanih treh partizanskih narodnih herojev" in v nadaljevanju izpostavil tudi praznovanje 75. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte in 25. obletnico osamosvojitve Slovenije. Pri tem je citiral zapis dr. Ljubice Jelušič, podpredsednice ZZB NOB Slovenije. Napisala je, da je bilo v ZZB Slovenije ob osamosvojitvi jasno poudarjeno dejstvo, da gre za kontinuiteto s partizanskim bojem  za svobodno državo in za pravico narodov do samodločbe, o kateri govori ena izmed točk programa OF. Zato lahko danes ob 25. obletnici slovenske države in ob 75. letnici OF zbrani pod geslom Od osvoboditve do osamosvojitve častimo Republiko Slovenijo kot državo, o kakršni so sanjali številni borci in civilisti, aktivisti, izgnanci in talci druge svetovne vojne. Njihove sanje so donkončno postale resničnost po zaslugi Teritorjalne obrambe, milice, civilne zaščite, narodne zaščite in premnogih državljank in džavljanov na barikadah osamosvojitvene vojne. Svoj govor je zaključil z naslednjimi besedami: 

 

"Sanje o samostojni državi  so se nam uresničile pred 25. leti , vendar pa zaradi strankarskih interesov mnogokrat ostajamo samo pri sanjah. Kljub temu pa, bodimo ponosni na zgodovino in ponosni na svojo domovino. Včasih res ni mogoče taka, kot si želimo, pa vendar je še vedno naša domovina".

 

Slovesnost se je zaključila z druženjem in okusnim golažem ter obljubo, da se naslednje leto zopet vidimo.

 

Boštjan Sladič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!