Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 24.10.2017

pretežno jasno
Ponoči se bo od zahod zjasnilo in zjutraj bo povsod pretežno jasno. Predvsem v severni in vzhodni Sloveniji bo pihal okrepljen severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, v zatišnih legah okoli 0 stopinj C.
4°C | 15°C
sreda, 25.10.2017
5°C | 16°C
četrtek, 26.10.2017
6°C | 21°C
petek, 27.10.2017
6°C | 19°C
sobota, 28.10.2017
8°C | 14°C
Opozorila
Ponedeljek, 23.10.2017 ob 17h
Dodatnega opozorila ni.
4°C
15°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

Festival MARMELADA 2014 privabil več kot dva ......


KULTURA, TURIZEM, DOGODKI

| |
08.10.2014      9:15
A A

Festival MARMELADA 2014 privabil več kot dva tisoč obiskovalcev


V soboto, 4. oktobra 2014, se je v Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem odvijal 2. mednarodni festival MARMELADA 2014, ki je privabil več kot dva tisoč obiskovalcev.


Festival je tekom dneva obiskalo več kot dva tisoč obiskovalcev
Festival je tekom dneva obiskalo več kot dva tisoč obiskovalcev
Deli:

To je edina tovrstna prireditev v Sloveniji takega obsega in pomena. Pomemben je predvsem seveda, ker opozarja in izpostavlja eno prehransko sestavino, drugič zaradi tega, ker ima pomembno izobraževalno noto. To izobraževalno noto lahko razdelimo na dve skupini. Prva skupina pomeni izobraževanje vseh tistih, ki marmelade in džeme izdelujejo, drugič pa ima izobraževalno noto tudi za vse obiskovalce, ki se spoznajo s tem živilom in z možnostmi, ki jih nudi za prehranjevanje in tudi za izdelovanje,“ pravi priznani etnolog dr. Janez Bogataj.

 

Festivalsko dogajanje je prepletlo in povezalo z marmelado kreativno kulinariko, glasbo, petje in ples, strokovna predavanja, kolesarjenje, degustacije, razstave, otroško ustvarjanje in likovno umetnost.

 

Največja gneča je bila pod Ziherletovim toplarjem, kjer so obiskovalci lahko poskusili vseh 105 marmelad z letošnjega ocenjevanja, pod Gabrijelovim kozolcem pri palačinkah in šmornu za dober namen ter pod Hribskim toplarjem, kjer je imela glavno besedo kreativna kulinarika treh dolenjskih chefov. Obiskovalce pa so navdušili tudi nastopajoči na glavnem odru pred Jurgličevim toplarjem. Prepričana sem, da je vsak našel nekaj zase in domov odnesel prijetno doživetje, ki ga bo prihodnje leto zagotovo želel ponoviti,“ pravi programska vodja 2. mednarodnega festivala MARMELADA 2014 Alja Rabzelj.

 

V soboto so v okviru festivala rokodelci in ponudniki kulinaričnih izdelkov prejeli certifikat Dobrote Dolenjske, podelili pa so tudi priznanja za marmelade, ki so jih izdelovalci letos poslali na ocenjevanje – 23 bronastih, 29 srebrnih in 41 zlatih priznanj. Popolnih je bilo deset marmelad šestih pridelovalcev, in sicer breskov sadni namaz in ekstra domača breskova marmelada Posestva Berce, bučna marmelada Jožice Vengust, višnjev džem in hruškov (viljamov) džem Marije Kiraly, hruškova marmelada Gostilne Meglič, figov džem Kmetije "Martisa" in bezgov žele z jabolčnim sokom, marmelada karibske sanje in marmelada iz rdeče čebule Marmeladen-Hausa iz Nemčije.

 

Dodatne informacije:

 

Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline// Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega

Alja RABZELJ

Telefon: 031 838 825, e-pošta: alja.rabzelj@dobrote-dolenjske.si




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI Občina Šentrupert? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!