Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Svečanost na Trebelnem

5. septembra je na Trebelnem potekala spominska slovesnost ob 73-obletnici ustanovitve partizanske udarne brigade Matija Gubec, 74-obletnici ustanovitve Mokronoške čete in 70-obletnici konca 2. svetovne vojne. Kljub kislim oblakom, ki so vsake toliko časa hoteli videti mavrico dežnikov, se je zbrala velika množica in se spoštljivo poklonila partizanskemu boju. »Kljub časovni oddaljenosti se zmeraj bolj zavedamo, da brez slovenskega uporništva med drugo svetovno vojno in brez strnitve vrst v odločilnih trenutkih naše zgodovine, kot sta bili še ubranitev slovenske severne meje in osamosvojitvena vojna leta 1991, Slovenije ne bi bilo. Veterani NOB ostajate pomemben člen zgodovinskega razvoja naše državnosti,« je zbranim med drugim izrekel slavnostni govornik, poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč. 

            Zbrane je nagovoril tudi župan občine Mokronog−Trebelno Anton Maver. Poudaril je pomen NOB in osamosvojitvene vojne, da danes živimo v samostojni državi. Dogodki iz teh časov nam, po njegovem prepričanju, krepijo samozavest tudi pri premagovanju današnjih nagrmadenih težav.

            Med uglednimi gosti so bili tudi Milan Gorjanc, član glavnega odbora ZZB za vrednote NOB, Vasilije Maras, poveljnik vojašnice v Novem mestu in župana sosednjih občin Dušan Skerbiš in Rupert Gole.

            Spominski dogodek se je začel že rano zjutraj s startom pohodnih enot iz Ždinje vasi, Mirne, Slovenske vasi in Puščave. Ob desetih so delegacije položile spominske vence k spomeniku padlim domačinom v Mokronogu in k spominskemu obeležju na Repovi hiši, kjer je bila ustanovljena 12. brigada, pri spomeniku v Zabukovju pa je bila krajša slovesnost v počastitev ustanovitve Mokronoške čete. Ob enajstih sta generala Lado Kocjan in Mirko Mirtič pred prapori sprejela raport Gorjanske, Novomeške, Duletove in Slobodanove čete, ter pohodnikov. Raport je predal Andrej Tratar.

            Recital Zgodbe v Spomin in Opomin je bil s partizansko pesmijo oplemenitena literarna in likovna stvaritev osnovnošolcev Mirnske in Temeniške doline, ki so se odzvali na razpis Združenja borcev za vrednote NOB Trebnje in Osnove organizacije Mokronog-Trebelno. Na razpis je prispelo 68 likovnih in 38 literarnih del. "Uredniški odbor, Vesna Magovec RegentStane Peček, Brane Praznik in Jože Zupan, je menil, da so vsi literarni prispevki tako kakovostni, da zaslužijo objavo v knjižici. Organizatorji smo pobudo sprejeli," je poročal predsednik Združenja Boštjan Sladič, ki je knjižico pospremil na pot. Najboljše prispevke je Združenje tudi nagradilo. Med deseterico literarnih nagrajencev je iz OŠ Mokronog Mateja Martinčević, med šestimi nagrajenimi likovniki pa sta iz OŠ Mokronog Jan Strajnar in Urša Rupar.

            Zgodb v Spomin in Opomin zagotovo ne bi bilo brez prizadevnih mentorjev Vesne Magovec Regent, Marije Zagorc, Ksenije Rožman, Janje Jerovšek, Nataše Hribar, Vere Gognjavec, Zvonka Simeunoviča, Mojce Bahun, Metode Livk in Suzane Brate, Tanje Dvornik, Nataše Himmelrich, Marinke Mohorčič, Marjane Ogrinc.   

            Recital, zasnoval ga je S. Peček, so izvedli Ženski zbor Zimzelen z Mirne, harmonikar Adi Moškon iz Krškega in otroci s Trebelnega: Kaja Dragan, Urban Dragan, Laura Pungerčar, Julijana Ivančič in Aleksander Zore. Na nastop jih je odlično pripravila Ivica Kocjan Anderlič.

Seveda je, kot že desetletja, začetek in zaključek pripadal Občinskemu pihalnemu orkestru Trebnje, ki ga je tokrat vodil Igor Hribar.

            Slovesnost je priložnost tudi za podelitev priznanj Združenja borcev. Letošnji dobitniki so Marija Suhy, Irena Maver in Tomaž Strel.

Stane Peček

Oglejte si tudi