Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Izjava za javnost: Podjetje Eko-toplota energetika je novi lastnik podjetja Energetika Šentrupert

Minuli petek, 16. oktobra 2020, je podjetje Eko-toplota energetika, ki je del skupine Interenergo, tudi uradno prevzelo podjetje Energetika Šentrupert d.o.o., ki ga je Občina Šentrupert ustanovila leta 2012. Občinski svet je že konec septembra potrdil prodajo, s kupnino v višini 1.001.000 EUR pa bo občina poravnala del obveznosti, ki jo bremenijo.

Osnovni dejavnosti Energetike Šentrupert sta proizvodnja toplote za daljinsko ogrevanje zaporov na Dobu ter proizvodnja električne energije iz biomasnih kogeneracijskih naprav za prodajo na trgu. Občina, ki je s prodajo podjetja Energetika Šentrupert izboljšala svojo finančno sliko, je podjetje prodala najboljšemu med petimi zavezujočimi ponudniki. Podjetje Eko-toplota energetika, ki je v stoodstotni lasti podjetja Interenergo in s tem del avstrijske skupine Kelag, je strokovnjak na področju upravljanja s kotlovnicami na lesno biomaso ter napravami za sočasno proizvodnjo toplote in električne energije.

Župan Občine Šentrupert Andrej Martin Kostelec je zadovoljen, da je prišlo do dogovora o prodaji: »Za občino je sklenjeni dogovor predvsem izkazano veliko zaupanje novega lastnika, ki je z nakupom javnega podjetja Energetika Šentrupert občini na eni strani nakazal milijon evrov kupnine, na drugi pa pokril tudi približno milijon evrov obveznosti, ki jih je imela Energetika Šentrupert do bank. Občina je s kupnino odplačala nekaj manj od 700 tisoč evrov obveznosti, razliko pa želimo nameniti nakupu objekta, v katerem je vrtec. Upam, da bodo tudi druge gospodarske družbe v Šentrupertu videle priložnost.« (-pripeta tonska izjava župana A. M. Kostelca)

Družba Interenergo je pri vsakem nakupu ali prevzemu v upravljanje še posebej pozorna, da ohranja ali dviguje nivo poslovanja ter ne posega v lokalno okolje, temveč z njim sodeluje. Upravljanje podjetja Energetika Šentrupert je bilo že do sedaj dobro, zato družba Interenergo večjih sprememb ne predvideva, bodo pa integrirali nekatere naloge in funkcije ter jih poenotili s svojimi poslovnimi procesi ter načinom delovanja in upravljanja. Dosedanjim odjemalcem bodo zagotavljali enake pogoje za dobavo toplote ter preučili ekonomsko tehnične možnosti za priključke na DOLB sistem v sosednjih naseljih.

Oglejte si tudi