Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Poročilo o delu KO RK Šentilj v letu 2013

KO RK Šentilj je na občnem zboru 15.02.2014 podala prisotnim poročilo o delu in finančnem poslovanju v letu 2013.
 

 

KRVODAJALSTVO

Krvodajalstvo je največje in najplemenitejše dobro delo, saj človek daruje del samega sebe, da bi omogočil zdravljenje bolnih in poškodovanih soljudi. Krvodajalci vsak dan rešujejo človeška življenja. V skladu z programom  smo izvedli dve krvodajalski akciji in to januarja in septembra. Kri je darovalo 59 oseb, osem pa jih je bilo zaradi trenutnih zdravstvenih težav zavrnjenih. Nekaj naših krvodajalcev je zaradi  izpada odvzema v maju obiskalo CTM (Center za transfuzijsko medicino) v UKC Maribor in kri darovalo tam. Nekaj jih je bilo tudi poklicano zaradi pomanjkanja  krvnih skupin. Kljub temu, da smo lansko leto pridobili 5 novih darovalcev, ugotavljamo, da je udeležba na naših akcijah slabša kot

prejšnja leta in pozivamo vse zdrave občane, ki imajo možnost, naj se nam pridružijo  pri tej plemeniti dejavnosti.  Na lanski letni konferenci smo se z priznanjem zahvalili petim krvodajalcem za njihovo humanitarno dejavnost.

SOCIALNA DEJAVNOST

Ljudi, ki živijo na pragu revščine je v naši občini veliko, zato je delo na tem področju vsako leto bolj obsežno. Ena izmed možnosti pomoči je razdeljevanje hrane v obliki prehranskih paketov. Lani v aprilu in decembru smo jih razdelili 192. Denar je celoti prispevala Občina Šentilj.  V okviru intervencijskih zalog za najbolj ogrožene osebe v EU pa smo razdelili med občane še: 240 kg moke, 480 kg testenin, 240 l belega olja, 240 kg pšeničnega zdroba, 240 kg riža in 960 l trajnega mleka.   Nekaj občanom smo pomagali poplačati položnice in nabaviti kurjavo za zimo. Učencem O.Š. Rudolfa Maistra Šentilj iz socialno ogroženih družin smo prispevali denar za šolo v naravi, nekaj pa smo jih poslali na zdravstveno letovanje v Punat na otoku Krku. Sredstva za to smo pridobili na devetem tradicionalnem dobrodelnem koncertu lani januarja v Igralniški zabaviščnem centru MOND. S sredstvi še enega  dobrodelnega koncerta Majde in Marjana Petan v maju, pa smo staršem učenca z posebnimi potrebami pomagali preurediti  osebno vozilo za lažji prevoz osebe na invalidskem vozičku. Uspešno je izvedena tudi akcija »Drobtinica«, v kateri so mladi člani RK iz osnovne šole prodajali kruh in druge pekovske izdelka. Izkupiček 559,62 € je bil namenjen za plačilo kosil socialno ogroženim učencem šole. Kruh so podarili Žito Ljubljana, prodajalna TI KA Šentilj, mini Pekarnica  Šentilj in O.Š. Rudolfa Maistra Šentilj. Aktivisti so skupaj z člani DU Šentilj obiskali starejše občane, ki živijo v domovih za ostarele. V domu Danice Vogrinec smo prispevali skromno zakusko, ki so je bili starostniki zelo veseli.

ORGANIZACIJSKA DEJAVNOST

KO RK je imel v lanskem letu 4 redne in nekaj izrednih sestankov.  Z predstavniki drugih KO RK v občini smo se sestali  dvakrat. Udeležili smo se velikega števila letnih konferenc  KO RK, društev in organizacij v občini Šentilj in izven. Predsednik se kot član območnega odbora OZ RK Maribor in član krvodajalske komisije redno udeležuje sestankov v Mariboru. Organizirana sta bila dva dobrodelna koncerta v januarju in maju. Sredstva so bila v celoti namenjena socialni stiski občanov Šentilja. Vse leto smo tudi aktivni v projektu »Avtobus«, kot popularno imenujemo mobilno transfuzijsko postajo za odvzem krvi na terenu. Kot veste, smo to akcijo začeli prav v Šentilju in do danes v njo vključili praktično celotno SV Slovenijo. V ta namen je bil organiziran tudi letošnji, deseti dobrodelni koncert, na katerem smo zbrali skoraj 9,000,00 €. Pod okriljem KO RK Šentilj uspešno delujejo mladi člani RK na O.Š. R. Maistra Šentilj. Sodelovanje z občinsko upravo, RKS OZ RK Maribor, KO RK , društvi in organizacijami v občini v širšem prostoru je po naši oceni na zelo visokem nivoju. Decembra so odborniki in drugi aktivisti obiskali občane s koledarji. Z zbranimi prispevki in članarino bomo financirali program dela za tekoče leto. Vsa zbrana sredstva bodo uporabljena v skladu s finančnim načrtom KO RK Šentilj. Kljub temu, da smo metoda dela pri RKS OZ RK Maribor, ne odvajamo nobenih sredstev in ne plačujemo članarine nacionalnemu RK. Vsa sredstva ostanejo v občini za lajšanje težav naših občanov.

ZAKLJUČEK

Na podlagi zapisanih aktivnostih in opravljenih nalog v preteklem letu ugotavljam, da je bilo leto izjemno težko zaradi posledic recesije v gospodarstvu in neuspešne politike naše vlade, vendar je KO RK Šentilj kljub težavam izvedla vse potrebne aktivnosti za pomoč občanom v stiski. Tudi v bodoče želimo ostati učinkovita humanitarna organizacija, ki se pravočasno odziva na potrebe ljudi v stiski v ožji in širši skupnosti, s poudarkom na najbolj ranljivih skupinah kot so otroci, starejši občani in osebe s posebnimi potrebami.

Za naše uspešno delo je v veliki meri zaslužna občinska uprava in župan Edvard Čagran, ki smo mu na občnem zboru podali tudi pismeno zahvalo.

Hvala vsem občanom in organizacijam, ki nas pri delu podpirate, iskrena hvala  tudi vsem krvodajalkam in krvodajalcem.

Oglejte si tudi