Oceni objavo

Novoletni pohod 2014

Planinci planinskega društva Paloma, Sladki Vrh so se podali že 19. na tradicionalni novoletni pohod

Tokrat je bil prvič v soboto 4. januarja. Prejšnji pohodi so bili vedno 2. januarja, ko je bil to še dela prost dan. Lani smo se dogovorili, da bodo pohodi prvo soboto v januarju. 


Pohod smo pričeli pred Občino Šentilj, kjer sta pohodnike najprej pozdravila Srečko Korošec in šentiljski župan Edvard Čagran. Prvi postanek na pohodu je bil v Boltu na začetku keltskih grobišč, drugi postanek z zasluženo malico smo naredili bivšo karavlo v Ceršaku.


Preko Belega vrha nas je pot vodila mimo Kalohovega doma. Tam nas vedno lepo sprejmejo in nam ponudijo pijačo. Pohod pa  smo zaključili na domačiji Petra Nikla.


Sicer pa je pohod začel Mirko Pivec, ki je dal idejo, da bi šli po graničarskih poteh. Prva dva je pod njegovim vodstvom organiziralo društvo "Bregače", na njih pa so sodelovali tudi planinci PD Paloma. Po graničarskih poteh nismo mogli hoditi brez posebnega dovoljenja, ker je bil to stometrski obmejni pas. Po osamosvojitvi Slovenije meje niso čuvali graničarji temveč policisti. Na pohodu leta 1996 so nas ustavili v Šentilju. K sreči je bil z nami župan Edvard Čagran in smo lahko šli naprej. Po vstopu Slovenije v Schengensko območje ni več nobenih omejitev za hojo ob meji.

 

Ivan Velikogne

Oglejte si tudi