Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Darovati svojo kri in s tem pomagati sočloveku!

Gospod Anton Kolar je na krvodajalski akciji v Sladkem Vrhu, 9. 8. 2013 daroval kri stotič in se tako pridružil vitezom krvodajalstva na mariborskem območju.

Kri je neprecenljivo darilo ljudem, ki jo potrebujejo. S pomočjo darovalcev se dnevno reši veliko življenj in je nepogrešljiva pri zdravljenju pacientov. Letos v Sloveniji obeležujemo 60. leto prostovoljnega in neplačanega krvodajalstva.

 

Zelo ponosni pa smo, da imamo v naši krajevni organizaciji Rdečega križa Sladki Vrh takšnega krvodajalca.

Gospod Anton Kolar je 9. 8. 2013 na krvodajalski akciji v Sladkem Vrhu daroval kri kar stotič in se tako pridružil vitezom krvodajalstva na območju Maribora. Velikokrat je tudi izredno klican na transfuzijski oddelek bolnišnice Maribor. Gospod Kolar daruje kri že od leta 1973, krvodajalka pa je tudi Antonova življenjska sopotnica Danica.

 

V občini Šentilj pa imamo kar dva viteza krvodajalstva. V Šentilju je to gospod Stanislav Žebela, pri nas pa gospod Anton Kolar.Kri lahko daruje le zdrav človek, zato jima želim še veliko zdravja in da bi tradicijo darovanja krvi ohranila še v prihodnosti.

 

Ob tej priložnosti bi radi povabili vse zdrave in mlade občane, da se nam pridružijo in s tem naredijo nekaj dobrega za sočloveka.

 

Kot zanimivost

- Pri krvodajalstvu človek daruje okoli pol litra krvi

- Po darovanju se kri vsakega krvodajalca testira za prisotnost določenih virusov ter bakterij

- Po opravljenih testih se ob morebitni prisotnosti virusa ali bakterije, krvodajalca obvesti ter mu svetuje za nadaljnje zdravljenje

- Letno za potrebe zdravstva potrebujejo kar 400 darovalcev krvi dnevno

- Kot primer lahko navedemo, da se za nekatere ponesrečence potrebuje okoli 15 litrov krvi, za kar je potrebnih okoli 25 darovalcev.

Oglejte si tudi