Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Nora pomladna izmenjava na gradu Cmurek na Tratah

Drage ljubiteljice, dragi ljubitelji vrtičkev!

V soboto, 14. aprila 2018, na gradu Cmurek na Tratah že petič praznujemo prihod pomladi z noro pomladno izmenjavo sadik, semen in nasvetov. Trdovratna zima se je pravkar poslovila in že se povsod pojavlja zelenje.
Sosede in sosedi z obeh strani reke Mure: preverite, če imate doma kaj sadik ali semen, ki bi jih lahko prinesli na grad Cmurek.

Pod arkadami grajskega dvorišča bomo spet zamenjali iz roke v roko fižolčke, solatnice, jagode, zelišča, semena domače pridelave in redke rastlinice ... in to vse brez denarja. Izkušnje preteklih let nam dokazujejo, da je za vse dovolj!
Tudi tisti, ki niso imeli nič za izmenjati, so se vrnili domov obdarovani.

Program:
*    od 14:00 ure naprej – izmenjava rastlin, semen in nasvetov pod arkadami na grajskem dvorišču.

*    Program za otroke: arheološka delavnica
    Katere rastline so sadili in jedli naši predniki? Skupaj bomo posadili bob Vicia faba var. minor, eno od najstarejših domačih kultiviranih rastlin. V gosteh pri nas so biologi ter arheologinje in arheologi čezmejnega projekta PaleoDiversiStyria, v katerem raziskujejo štajersko paleokrajino in njeno biodiverziteto od prazgodovine do odkritja Novega sveta. Podrobnosti o projektu najdete na spletni strani: https://bit.ly/2Ey8EOo

*    Keramika
    Člani študijskega krožka "Glinaši" bodo na ogled postavili keramične izdelke z dekorativno, pa tudi umetniško noto, ki so nastali pod mentorstvom mag. Saše Bezjak, akademske slikarke. Krožek je potekal v organizaciji Javnega zavoda knjižnica, Gornja Radgona. Dela so nastala v sodelovanju s projektom Paleokrajina Štajerske.

*    „Skrivnostni svet reke Mure“
    Oglejte si razstavo fotografij v drugem nadstropju gradu in se seznanite z vsemi 63 (!) vrstami rib, ki živijo v naši šumeči reki Muri. S fotografijami Marijana Gabra in s strokovno obdelavo prof. Metke Povž vas popeljemo v neznani podvodni svet, ki živi pred našimi hišnimi vrati.

*    Razstava „Neskončne trate norosti“
    Približno 50 let je v gradu Cmurek deloval zavod za duševno in živčno bolne. Razstava, ki smo jo pripravili v sodelovanju s študentkami in študenti filozofske fakultete in fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani, pripoveduje o ljudeh, ki so tu živeli, ki so tu delali – pa tudi nasploh o norosti.

5. pomladna izmenjava bo na gradu Cmurek na Tratah (SI) potekala v soboto, 14. aprila 2018, od 14:00 ure naprej. Grad in razstave si boste ogledali brezplačno.

Dodatne informacije: 
www.facebook.com/norostnameji

info@muzejnorosti.eu
+ 386 31 238 877  (slovensko, angleško), 0043 664 602 876 1333 (nemško)

Pridružite se nam in praznujte z nami prihod pomladi na gradu Cmurek!

Oglejte si tudi