Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
5°C

Prebiranja v Muzeju norosti: pogovor o romanu "Gelika"

Organizator: ZAVOD MUZEJ NOROSTI, TRATE
Kontaktni podatki organizatorja: Barbara Kotnik.
Vstopnina: Vstop prost

Dragi Prijatelji Muzeja Norosti,

v mesecu februarju bomo prebirali pripoved  Gelika  avtorice Eme Golčer, ki nas bo na bralnem krožku tudi obiskala.

»Podoba ugasne, se glas izgubi, knjiga ohranja sled časov nam ljubih ljudi – mame Gelike in njenih sopotnikov skozi življenje.« Ema Golčer

Pripoved o Geliki je pripoved o času, kjer je bila obleka samo ena, par čevljev pa silno bogastvo,” je na kratko povzel bistvo Marko Novak.

Gelika je opis življenja dekleta, ki se je rodilo leta 1906 v majhnem zaselku nad Vitanjem. Opisuje takratno življenje, v katerem je nova obleka bila privilegij redkih bogatašev, v katerem so otroci umirali zaradi bolezni, ki jih danes enostavno pozdravimo, v katerem so že majhni otroci odšli za hlapce, da so lahko napolnili lačna usta in imeli streho senika nad seboj. Življenje, ki si ga danes težko predstavljamo, se je odvijalo prav tu, v naših krajih, ne tako dolgo nazaj …

Geliko spoznavamo preko otroških oči, kasneje prve ljubezni in predanosti moškemu, do rojstva otroka in smrti njegovega očeta, pa vse do poroke s starejšim vdovelim moškem, kjer je iskala svoje mesto v novi družini.

Knjigo GELIKA je zapisala hčerka (Ema Golčer) glavne junakinje in se bere kot poklon materi, kot največja oblika spoštovanja do življenja, ki ga je živela.                                                                                                                 ( , 18.12.2022)https://www.zalozba5ka.com/gelika-ema-golcer/Vir:

Dobimo se v petek, 10. februarja ob 18.00 uri v prostorih gradu Cmurek na Tratah.

Za srečanje v prihodnjem mesecu marcu je že izbrano delo Lane Bastašić  z naslovom  Ujemi zajca.


Vaš Muzej norosti, TrateVšečkaj objavo

Oglejte si tudi