Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Zajčja mrzlica tudi na Goriškem

NIJZ obvešča o pojavu tularemije (zajčje mrzlice) v severnoprimorski regiji. Gre za akutno vročinsko bolezen,
zoonozo - nalezljivo bolezen živali, ki se lahko prenaša na človeka.
NIJZ opozarja na možnost prenosa te redke, vendar hude bolezni tudi s pitno vodo. O pojavu tularemije, ki jo povzroča bakterija Francisella tularensis (F. tularensis), je NIJZ že obvestil zdravstveno službo in upravljavce vodovodov severnoprimorske regije.

V severno-primorski regiji nismo zabeležili nobenega primera tularemije že od leta 1990. Letos pa je epidemiološka služba NIJZ OE Nova Gorica prejela več prijav te bolezni. Pojav tularemije v severno-primorski regiji povezujejo z mišjim letom in obilnimi padavinami v mesecu maju.

Človek se lahko okuži na več načinov:

  • z vbodom okuženega členonožca (klop, komarji, muhe),
  • z dotikom/ugrizom okužene živali,
  • z uživanjem onesnažene vode, živil (nezadostno toplotno obdelanega mesa, zlasti zajčjega) - (vstopno mesto bakterije je sluznica ustne votline, žrela),
  • z vdihavanjem onesnaženih delcev ali aerosola onesnažene pitne vode v zraku (vstopno mesto so pljuča),
  • s stikom z onesnaženo pitno vodo (vstopno mesto bakterije je koža, zlasti manjše poškodbe kože, oči …).


Začetek bolezni je neznačilen, v nadaljnjem poteku pa so za večino primerov značilne kožne razjede in otekle bezgavke.

Tveganje za okužbo zmanjšamo s preventivnimi ukrepi:

  • kadar smo v naravi, uporabljamo repelente, ki nas ščitijo pred klopi, komarji in drugim mrčesom,
  • uporabljamo le zdravstveno ustrezno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov oziroma vodovodov.
  • posebej moramo biti pozorni pri rokovanju z divjimi živalmi - se jih ne dotikamo, posebej, če se nenavadno obnašajo in so že na videz bolne.
  • mrtve živali poberemo in odstranimo z rokavicami in odvržemo v komunalne odpadke ali pa še bolje - če jih najdemo v naravi se jih ne dotikamo;
  • pri rokovanju z mesom divjih živali uporabimo rokavice in smo pozorni, da se ne poškodujemo,
  • meso pred zaužitjem pravilno in zadostno toplotno obdelamo,
  • preprečujemo dostop glodavcev in mrčesa do bivališč (zamrežimo okna, odprtine),
  • pri čiščenju drvarnic  in opravilih v naravi se zaščitimo z obrazno masko (FFP2 ali FFP3) redno izvajamo postopke dezinsekcije, deratizacije,
  • z živili rokujemo na varen način - živil ne onesnažimo z umazanimi rokami, umazanimi kuhinjskimi pripomočki,  umazanimi delovnimi površinami ali z onesnaženimi surovimi živili (mesom).


Več na: www.nijz.si

Oglejte si tudi