NIJZ obvešča o pojavu tularemije (zajčje mrzlice) v severnoprimorski
regiji. Gre za akutno vročinsko bolezen,
zoonozo - nalezljivo bolezen živali, ki se lahko prenaša na človeka. NIJZ opozarja na možnost prenosa te redke, vendar hude
bolezni tudi s pitno vodo. O pojavu
tularemije, ki jo povzroča bakterija Francisella tularensis (F.
tularensis), je NIJZ že obvestil zdravstveno službo in upravljavce
vodovodov severnoprimorske regije.
V severno-primorski regiji nismo zabeležili nobenega primera tularemije že od leta 1990. Letos pa je epidemiološka služba NIJZ OE Nova Gorica prejela več prijav te bolezni. Pojav tularemije v severno-primorski regiji povezujejo z mišjim letom in obilnimi padavinami v mesecu maju.
Človek se lahko okuži na več načinov:
- z vbodom okuženega členonožca (klop, komarji, muhe),
- z dotikom/ugrizom okužene živali,
- z uživanjem onesnažene vode, živil (nezadostno toplotno obdelanega mesa, zlasti zajčjega) - (vstopno mesto bakterije je sluznica ustne votline, žrela),
- z vdihavanjem onesnaženih delcev ali aerosola onesnažene pitne vode v zraku (vstopno mesto so pljuča),
- s stikom z onesnaženo pitno vodo (vstopno mesto bakterije je koža, zlasti manjše poškodbe kože, oči …).
Začetek bolezni je neznačilen, v nadaljnjem poteku pa so za večino primerov značilne kožne razjede in otekle bezgavke.
Tveganje za okužbo zmanjšamo s preventivnimi ukrepi:
- kadar smo v naravi, uporabljamo repelente, ki nas ščitijo pred klopi, komarji in drugim mrčesom,
- uporabljamo le zdravstveno ustrezno pitno vodo iz nadzorovanih vodnih virov oziroma vodovodov.
- posebej moramo biti pozorni pri rokovanju z divjimi živalmi - se jih ne dotikamo, posebej, če se nenavadno obnašajo in so že na videz bolne.
- mrtve živali poberemo in odstranimo z rokavicami in odvržemo v komunalne odpadke ali pa še bolje - če jih najdemo v naravi se jih ne dotikamo;
- pri rokovanju z mesom divjih živali uporabimo rokavice in smo pozorni, da se ne poškodujemo,
- meso pred zaužitjem pravilno in zadostno toplotno obdelamo,
- preprečujemo dostop glodavcev in mrčesa do bivališč (zamrežimo okna, odprtine),
- pri čiščenju drvarnic in opravilih v naravi se zaščitimo z obrazno masko (FFP2 ali FFP3) redno izvajamo postopke dezinsekcije, deratizacije,
- z živili rokujemo na varen način - živil ne onesnažimo z umazanimi rokami, umazanimi kuhinjskimi pripomočki, umazanimi delovnimi površinami ali z onesnaženimi surovimi živili (mesom).