Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Šempeter-Vrtojba
DANES
24°C
14°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Zaradi koronavirusa še ni razloga za preplah, je pa potrebna previdnost

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.

 

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

Na NIJZ so med drugim pojasnili, da se z novim koronavirusom lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. 

 

Na podlagi potrjenih primerov okužbe s koronavirusom (COVID-19) v Italiji - trenutno v regijah Lombardija, Benečija, Emilia Romagna, Piemont in Rim - so italijanske oblasti v sodelovanju z vsemi vključenimi institucijami takoj začele izvajati nadzor in preglede ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi.

 

V šempetrski bolnišnici so po besedah strokovne direktorice Dunje Savnik Winkler pripravljeni. Že sedaj so vsi potencialni pacienti z nalezljivimi boleznimi obravnavani v posebni izolacijski sobi. V primeru potrditve okužbe s koronavirusom, pa bi bil pacient premeščen v intenzivni enoti, s čimer bi zagotovili najvišjo stopnjo izolacije pacienta. Danes in jutri bodo v bolnišnici opravili še dodatno izobraževanje osebja, strokovna direktorica se bo posebej še sestala tudi z zdravnico za obvladovanje bolnišničnih okužb ter predstojnikoma urgentnega centra in internistične službe. Ponovno bodo preverili vse intervencijske poti in aktualne dogodke, novosti.

 

Štab Civilne zaščite Občine Šempeter-Vrtojba enota za prvo pomoč se je danes že sestala. Se bodo pa danes z namenom preverbe pripravljenosti na Goriškem na pobudo novogoriškega župana na mestni občini Nova Gorica med drugim sestali predstavniki novogoriškega zdravstvenega doma, bolnišnice, območne enote NIJZ in nekaterih podjetij oz. drugih javnih ustanov. O izsledkih bo javnos obveščena po novinarski konferenci.

 

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe:

 

➡️ Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
➡️ Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
➡️ V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
➡️ Upoštevamo pravila higiene kašlja.
➡️ Redno si umivamo roke z milom in vodo.
➡️ V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. 
➡️ Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. 
➡️ Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
➡️ Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. (Uporaba zaščitnih mask je učinkovita pri preprečevanju okužb, če je pravilno nameščena, torej pritrjena zadaj za ušesa in nameščena tako, da povsem prekriva usta in nos. "Masko moramo po dveh urah nošenja nujno zamenjati, v vmesnem času pa se je ne smemo nič dotikati oziroma je prestavljati po obrazu. Če ne znamo pravilno uporabljati maske in je potem tudi pravilno zamenjati, ne da si na roke spravimo bacile, lahko naredimo več škode kot koristi.) 
➡️ V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov‼️

 

Več navodil in informacij lahko najdete na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ):

 

 

Če na zgornjih povezavah niste našli odgovora na svoje vprašanje in potrebujete dodatne informacije, navodila in pojasnila, se lahko posvetujete z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00 ali po elektronski pošti info.infekcijska@kclj.si.

 

Oglejte si tudi