Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Od 25. junija dalje razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Pred nami so dnevi, ko se bo živo srebro povzpelo in kje tudi preseglo 35 °C, zato je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje na podlagi 8. člena uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 25. junija. Velika požarna ogroženost je razglašena na območju občin: Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti ali uprabljati odprti ogenj, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih ter zunaj pozidanih površin uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Pristojni organi, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija, bodo v času razglašene ogroženosti izvajali poostren nadzor. PGD Šempeter pa bo na podlagi Sklepa in navodil za izvajanje požarne straže v naši občini, ki jih je 24. junija 2019 sprejel župan Občine Šempeter-Vrtojba izvajali požarno stražo. V primeru zaznave kurjenja se bodo le-ti odpeljali na kraj dogodka in povzročitelja opozorili na nevarnost in prepovedali nadaljnje kurjenje

 

V kolikor gre za večje kurišče ali kres na javnem mestu s prisotnim večjim številom ljudi, mora organizator organizirati gasilsko požarno stražo. Vsakdo, ki kuri v naravnem okolju, je odgovoren za ustrezno ureditev kurišča. Svetujemo vam, da pred kurjenjem obvestite lokalne gasilce (040 417 801) ali 112, da ni nepotrebnih intervencij.

V primeru da vam je pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora ali pa da ste v naravi opazili negašeno kurišče brez nadzora ga poskusite sami pogasiti s priročnimi sredstvi (zemlja,…) in o tem nemudoma obvestite regijski center na številko 112, ki bo na kraj poslal pristojno gasilsko enoto.

KAKO PRAVILNO PRIJAVIMO POŽAR V NARAVI

  • POKLIČEMO REGIJSKI CENTER ZA OBVEŠČANJE TEL. 112
  • Povemo točno lokacijo požara (naslov najbližjega stanovanjskega objekta, cestno povezavo med dvema krajema, ali bližino drugega znanega objekta.);
  • Povemo kaj gori (trava, podrast, gozd), kakšen je obseg požara, kako hitro in kam se požar širi;
  • Dežurnemu operaterju povemo tudi, če so v neposredni bližini požara večji viri vode za gašenje;
  • Povemo kdo kliče in telefonsko številko za morebitne dodatne informacije;
  • Razločno odgovarjamo na morebitna vprašanja dežurnega operaterja;

POZOR: Uspeh intervencije je odvisen od pravočasne in pravilne informacije.


Civilna zaščita še enkrat opozarja in prosi za dosledno upoštevanje zgoraj navedenih zahtev in priporočil. Naprošamo vse, ki bi v dneh prepovedi zaznali kurjenje, opazili dim, da to prijavijo na št. 112.

 

Dežurna številka štaba CZ Občine Šempeter-Vrtojba: 041 622 397 ali 05 33 51632.

Oglejte si tudi