Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Začel se je Oratorij 2014

V tednu od 18. do 24. avgusta bo po Šempetru odmeval prešeren otroški smeh in pesem. Začel se je namreč Oratorij, ki ga organizira Župnija Šempeter pri Gorici ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba in bo, kot že vrsto let doslej, preko različnih dejavnosti, kot so delavnice, kateheze, družabne igre ipd. vzgajal otroke v zdravem duhu in telesu. Navdihuje se v ideji preventivnega vzgojnega sistema, katerega začetnik je italijanski duhovnik sv. Janez Bosko.

 

Oratorij je namenjen osnovnošolskim otrokom, ves čas oratorijskega dogajanja pa jih spremljajo animatorji (srednješolci, študenti) pod vodstvom voditelja (voditeljev) oratorija in ob spremstvu duhovnega voditelja (duhovnika). Na letošnji oratorijski teden z naslovom "Na tvojo besedo" je prijavljenih okoli 120 otrok, ki bodo v dobrih rokah animatorjev, odšli tudi na bazen in na izlet.

 

Dejavnosti

 

Program ima bolj ali manj določen okvir: začenja se zjutraj in končuje popoldne. V dopoldanskem času udeleženci najprej prisluhnejo zgodbi, ki kot rdeča nit teče od prvega do zadnjega dne. Zgodba je navadno dramaturško pripravljena, zato jo v večini oratorijev zaigrajo. Zgodbi sledi jutranja molitev z veliko petja, nato pa je t. i. kateheza, kjer na prijeten način (prek interakcijskih iger in dejavnosti) pride do izraza kaka vrednota.

 

Največji del dopoldneva je namenjen raznim delavnicam, kjer otroci ustvarjajo iz gline, rišejo, pečejo, izdelujejo razne predmete, žgejo v les … Nato imajo otroci skupno kosilo, kar pomeni, da so lahko v varstvu ves čas, ko so starši v službi. Popoldnevi pa so navadno namenjeni igram. Dan na oratoriju se vedno sklene z molitvijo in spuščanjem oratorijske zastave ob petju oratorijske himne.

 

Tema

 

Glavni junak letošnjega Oratorija je apostol Peter, ribič, ki je na Jezusovo osebno vabilo postal eden izmed dvanajsterih apostolov, po Jezusovi smrti in vstajenju pa prvi papež. V svojem življenju se je spopadal s svojo vihravostjo in bojazljivostjo, a ga je odnos s Kristusom v moči Svetega Duha končno docela spremenil. Svojo ljubezen in zvestobo Bogu je na koncu izpričal s pogumnim darovanjem življenja za vero.

 

Geslo, ki nas bo spremljalo tekom Oratorija 2014, bodo Petrove besede "Na tvojo besedo". Naslov se nanaša na dogodek na začetku Jezusovega oznanjevanja, ko je po celonočnem lovu izkušenim ribičem s Petrom na čelu zapovedal, naj še enkrat odrinejo na globoko in vržejo mreže. Čeprav je bil to nesmiseln ukaz z vidika vsega, kar je Peter vedel o ribolovu, je Jezusu odvrnil: "Učenik, vso noč smo se trudili, pa nismo nič ujeli, a na tvojo besedo bom vrgel mreže" (Lk 5,5). In zajeli so toliko rib, da so se mreže začele kar trgati ... 

Petrove besede torej izražajo njegovo vero v Jezusa in tudi nas vabijo k njej, hkrati pa označujejo Petrovo poslanstvo "ribiča ljudi".

 

Teden globokih spoznanj, številnih dobrih sklepov, pristnega veselja in otroškega rajanja bo marsikateremu otroku prehitro minil. Zaokrožili ga bodo v soboto, 23. avgusta, ob 20. uri z zaključno prireditvijo na dvorišču župnijskega urada, v nedeljo, 24. avgusta, ob 10. uri pa z oratorijsko mašo v župnijski cerkvi.

Oglejte si tudi