Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Ne pozabite: Ustavite se! Vlak se ne more.

Tudi v letošnjem letu od 20. do 28. februarja 2013, poteka širša preventivna akcija za večjo varnost železniških prehodov s pobudo: Ustavite se! Vlak se ne more., katere nosilec je Javna agencija RS za varnost prometa - Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. 

Namen akcije je povečati osveščenost udeležencev v prometu glede varnega prečkanja železniške proge ter zmanjšati število mrtvih v nesrečah pri takih prečkanjih ter izboljšati varnost na nivojskih prehodih. Cilj akcije je vplivati na vedenje voznikov in drugih udeležencev cestnega prometa ter posredno zmanjšati število prometnih nesreč in njihove posledice na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge.

V zadnjih letih se število pasivno zavarovanih nivojskih prehodov zmanjšuje (za 23 % v 10 letih), druge pa se dodatno ureja s prometno signalizacijo. Večina prometnih nesreč se zgodi na lokalnih cestah. Na območju Policijske uprave Nova Gorica je bilo od leta 2005 do konca leta 2012 skupno obravnavanih 8 prometnih nesreč na nivojskih križiščih, pri tem sta 2 osebi izgubili življenje, 3 pa so bile lažje telesno poškodovane. V letu 2012 so policisti na območju novogoriške policijske uprave obravnavali 1 prometno nesrečo na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge, v kateri je bil en udeleženec – voznik osebnega vozila lažje telesno poškodovan.

Ne pozabite: Ustavite se! Vlak se ne more.

Pri prečkanju nivojskega prehoda se obvezno ustavite, če se progi približuje železniško vozilo. Upoštevajte prometno signalizacijo. Nikoli ne obvozite spuščenih polzapornic. Obvezno ustavite, ko na svetlobnem znaku izmenično utripata rdeči luči.


Zato vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo:

  • prometni predpisi določajo, da mora voznik, ki se približuje nivojskemu prehodu, voziti s posebno previdnostjo in s takšno hitrostjo, da lahko pred njim pravočasno ustavi. Vlak ali drugo prevozno sredstvo, ki se premika po železniških tirih, ima prednost pred vsemi drugimi udeleženci v cestnem prometu (tudi pred pešci, kolesarji…);
  • nezavarovani nivojski prehodi ceste čez železniško progo so označeni z Andrejevim križem. Vsi udeleženci v cestnem prometu se morajo pred takšnim prehodom ustaviti in se prepričati ali lahko varno prečkajo železniško progo;
  • zavedati se moramo, da lahko za svojo varnost v cestnem prometu največ naredimo udeleženci sami. Zato dosledno upoštevajte prometno signalizacijo (npr. znaka Andrejev križ, spuščene zapornice ali polzapornice) in prometna pravila pri prehajanju preko železniške proge!

Bodite previdni in odgovorni. Prečkajte železniško progo varno na nivojskih prehodih. Ne zanašajte se na to, da vlak ne bo pripeljal. Nesreče na nivojskih prehodih so pogosto posledica voznikove napake.

Več informacij o akciji Ustavite se! Vlak se ne more, lahko najdete tudi na spletni strani www.avp-rs.si.

Oglejte si tudi