Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Boreljada 2015

Tudi letos je Krajevni odbor Vrtojba v sodelovanju s številnimi drugimi domačimi društvi in zavodom KŠTM Šempeter-Vrtojba pripravili tradicionalno etnološko, kulturno in športno prireditev, ki je v Vrtojbi potekala med 18. in 20. septembrom. Boreljada je tako že trinajstič zapored poskušala obuditi delček navad in dogajanja vaškega življenja, da ne utonejo v pozabo.

 

Tako kot doslej so organizatorji ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba pripravili pestro paleto dogodkov. V petek, 18. septembra, so imeli glavno besedo najprej otroci. Zanje so dopoldan v POŠ Vrtojba in Vrtcu Sonček pripravili ustvarjalne delavnice na temo “Z borelu v begunjstvo”, pod večer, pa so v Mladinskem centru najprej odprli razstavo otroških izdelkov in fotografij, ki so nastali lansko jesen “Boreljada 2014”, nato pa si je lahko občinstvo ogledalo dokumentarni film o beguncih z Goriškega med 1. sv. vojno Niso letele ptice avtoric Nadje Velušček in Anje Medved. Dokumentarec je nastal leta 1999, ko sta avtorici še lahko posneli pričevanja devetdesetletnikov, ki so se spominjali svojega otroštva v času soške fronte. Otroško nedolžna in nežna pripoved je pretresljiv dokument časa in obenem sporočilo mladim o nesmiselnosti vseh vojn.

 

Sobota, 18. septembra,

je bila športno obarvana. Ekipe so se pomerile v balinanju, kolesarski navdušenci so z gorskimi kolesi prekolesarili občino, zvečer pa ni manjkala tradicionalna briškuljada in ples, ko se je marsikdo zavrtel v plesnih latino ritmih.

 

Osrednje dogajanje se je zvrstilo v nedeljo, 20. septembra. Praznovanje se je začelo s sv. mašo v vrtojbenski župnijski cerkvi, ki ji je sledil blagoslov borel. Ob 15. uri se je nato dogajanje preselilo na glavno vrtojbensko ulico, po kateri je do prireditvenega prostora na parkirišču pred vrtcem potekal tradicionalni sprevod borel. Ker je bila letošnja tema povezana z obletnico 1. svetovne vojne in odhodom Vrtojbencev v begunjstvo so bile tudi borele pripravljene in predstavljene v tem duhu. 

 

Po sprevodu in predstavitvi tega tradicionalnega vrtojbenskega prevoznega sredstva in vsega kar je bilo na njem, je sledil nastop pevk Društva žena Vrtojba, nato pa sta župana Občine Šempeter-Vrtojba, Milan Turk, in Občine Medea, Igor Godeas, slovesno podpisala Listino o obnovitvi pobratenja ob 30. obletnici pobratenja med krajema Vrtojba in Medea in 10. obletnici pobratenja med občinama Šempeter-Vrtojba in Medea. Na odru se jima je pridružil tudi župan občine Hodiše ob Jezeru/Keutsach am See, Karl Dovjak in jima ob tej priložnosti čestital.

 

V nadaljevanju so zbrani, ki so prišli od blizu in daleč, tudi iz pobratenih občin Medea, Hodiše ob jezeru in Romans ob Soči, lahko videli še spretnosti plesalk in plesalcev plesnih šol Kreart, Prodance in M&N Dane Company ter pokušali “Vrtejbnsko kuhnjo” in pecivo. Dan se je zaključi z zabavo, ki ji je ritem še pozno v noč dajala Mia Guček & Best Company.

Povezave

Več fotografij

Oglejte si tudi