Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
10°C
PON.
18°C
12°C
Oceni objavo

11. Plesno poletje v Šempetru pri Gorici

Umetniško društvo M&N Dance Company ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Nova Gorica že enajstič zapovrstjo organizira mednarodni plesni kamp Plesno poletje v Šempetru pri Gorici, ki bo potekal v dneh od 18. do 24. avgusta 2013.

Gre za že uveljavljeno obliko dodatnega plesnega izpopolnjevanja pod vodstvom priznanih plesnih pedagogov iz Slovenije in iz tujine, ki ponuja pester in kakovosten plesno-izobraževalni program namenjen članom plesnih skupin, mentorjem, plesnim pedagogom, koreografom in vsem ljubiteljem plesne umetnosti. Tudi letos organizatorji beležijo dober odziv udeležencev, ki prihajajo tako iz Slovenije kot iz tujine (Italija, Nizozemska, Francija, Hrvaška, Nemčija).


Odlični plesni pedagogi


Plesno poletje že od vsega začetka v svojem programu vključuje delavnico baleta, saj je to osnova vseh plesnih tehnik. In tokrat bo Šempeter pri Gorici prvič gostil izjemnega baletnega plesalca, ki sicer prihaja iz Celovca, a je že nekaj let nepogrešljivi del ansambla SNG Opere in baleta Ljubljana – Lukasa Zuschlaga, ki je v vlogi solista blestel v številnih klasičnih in neoklasičnih koreografijah in za svoje nastope je prejel številna priznanja.

Plesalec in koreograf Jiří Pokorný bo svoje izkušnje iz večletne plesne angažiranosti v svetovno uveljavljenem plesnem ansamblu NDT z dodano noto lastnega plesnega izraza približal mnogim udeležencem Plesnega poletja, ki so že izkazali dobršno mero zanimanja za vključevanje v plesno izpopolnjevanje na področju moderne plesne tehnike.

Posebno pozornost pa si vnovič zaslužita plesalca in koreografa Nastja Bremec in Michal Rynia (M&N Dance Company), ki sta v zadnjih časih na njunih skupnih delavnicah doma in v tujini pritegnila množično število udeležencev, saj ima stil, ki  ga skupno razvijata, svojevrsten plesni izraz in združuje fuzijo hip-hopa in modernega ter sodobnega plesa. Velik uspeh  beležita tudi z lastnimi avtorskimi projekti, med slednjimi ta trenutek izstopa njun zadnji celovečerni projekt Mit, ki je nastal v koprodukciji s Cankarjevim domom in De Gouvernestraat teatrom iz Rotterdama.

Sodobno plesno tehniko bo vodila tržaška plesalka in koreografinja Daša Grgič, ki sicer že nekaj let  redno poučuje sodobni ples v Šempetru pri Gorici ter kot avtorica in plesalka sodeluje v različnih plesno-gledaliških projektih. Leta 2011 so na Plesnem poletju premierno gostili njen avtorski projekt Val, ki je nastal v sodelovanju z igralko SSG Trst Niklo Petruška Panizon. Letos pa je uspehe beležila z avtorskim projektom BodyunTitled, ki je bil premierno uprizorjen januarja v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Krajši video, ki ga je za to predstavo posnel in režiral Luca Quaia, pa je sodeloval na spletnem plesnem festivalu SidebySide. Film BodyunTitled je med 151 prijavljenimi udeleženci osvojil prvo nagrado, ki omogoča predstavitev Dašinega avtorskega projekta v prestižnem teatru Tanzhaus v Duseldorfu – Nemčija.

Omeniti velja dolgoletno sodelovanje s  plesno terapevtko Katjo Bucik iz Nove Gorice, ki v okviru Plesnega poletja že šest let vodi plesno gibalno terapijo. Pred tremi leti  pa  je v sodelovanju s plesalci društva Terpsihora in M&N Dance Company predstavila in uresničila izredno uspešen plesni projekt Rdeči čeveljčki, v katerem nastopa kar 30 otrok in mladostnikov iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Je ustanoviteljica plesne skupine na invalidskih vozičkih Vrtiljak, ki gostuje na številnih odrih v Sloveniji in tujini.

Mariborski plesalec Domen Žugelj bo navduševal hip hop začetnike. Domen sicer hip hop poučuje v mariborski plesni šoli Zapleši.si, zelo uspešen pa je tudi na tekmovalnem področju tako doma kot tudi v tujini. Sodeloval je v številnih plesnih projektih, bil pa je tudi polfinalist TV-showa Slovenija ima talent.

Za vse ljubitelje hip hopa, ki je med mladimi izjemno priljubljena plesna zvrst, pa bo norveški trio Quick Style prava poslastica. Skupino  so leta 2007 ustanovili brata Suleman in Bilal Malik ter njun prijatelj Nasir Sirikhan. Skupaj plešejo od leta 2004 in v zelo kratkem času so postali ena izmed najuspešnjših hip hop plesnih skupin v Evropi. Osvojili so številna nacionalna, evropska in svetovna tekmovalna odličja ter bili zmagovalci popularnega TV-showa Norveška ima Talent v letu 2009. Fantje so s svojim impresivnim plesom gostje številnih odmevnih hip hop seminarjev po vsem svetu.

V Šempetru pa bodo prvič gostili japonsko plesalko in koreografinjo Koharu Sugawara, ki bo v okviru letošnjega Plesnega poletja poučevala hip hop. Tudi ona velja za eno od najuspešnejših hip hop koreografinj in plesalk, vsekakor pa bo s svojo karizmo in talentom ter s pridihom gibalne izvirnosti navdušila številne plesalce, ki so že v veliki meri izkazali interes za sodelovanje na njenih delavnicah. Tudi Koharu Sugawara je prisotna na vseh odmevnejših plesnih seminarjih po svetu.


Pestro večerno dogajanje


Kot vsako leto, so tudi letos organizatorji pripravili pestro večerno dogajanje, ki bo v plesne ritme zazibalo Šempeter in okolico. Večerno dogajanje bo na odru pred dvorcem Coronini v ponedeljek, 19. avgusta, ob 21. uri otvoril izjemen slovenski koreografski tandem – Rosana Hribar in Gregor Luštrek. Priznana koreografa in plesalca sodobnega plesa, ki sta za svoje ustvarjalno delo prejela številna priznanja doma in v tujini, se nam bosta predstavila z odlomkom iz njune zadnje predstave Štirinajst.

Sicer pa tudi letos ne bo šlo brez atraktivne plesne parade po ulicah Šempetra. Dogodek, poimenovan »Šempeter pleše« se bo odvijal v sredo, 21. avgusta, dan pred tem, 20. avgusta, pa bo oder pred Coroninijevim dvorcem gostil »Plesni polet« - odprti oder za udeležence Plesnega poletja. Zaključna prireditev »Odmev barvitih ritmov« bo tudi tokrat odmevala v barvitem ambientu amfiteatra ob gradu Kromberk, v soboto, 24. avgusta.

Povezave

Plesno poletje

Oglejte si tudi