Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 19.08.2018

pretežno jasno
Ponoči bo večinoma jasno. Zjutraj se bo na jugovzhodu rahlo pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo večinoma od 13 do 16, ob morju okoli 19 °C.
18°C | 34°C
torek, 20.08.2018
18°C | 34°C
sreda, 21.08.2018
17°C | 35°C
četrtek, 22.08.2018
17°C | 35°C
petek, 23.08.2018
18°C | 35°C
Opozorila
Petek, 17.8.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
18°C
34°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Občinske Županova beseda

Na preteklost smo ponosni, na izzive ......


ŽUPANOVA BESEDA

| |
21.07.2017      20:59
A A

Na preteklost smo ponosni, na izzive sedanjega časa se uspešno odzivamo in verjamemo v prihodnost!(Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav)
(Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav)
Deli:
V petek, 21. julija, je v dvorani Mladinskega centVrtojba v počastitev občinskega praznika potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba. Ob tej priložnosti so bile podeljene nagrade in priznanja letošnjim občinskim nagrajencem: Bogdan Potokar je prejel nagrado Občine Šempeter-Vrtojba, Denis Mrevlje in Rok Gomizelj, člana ekipe Mrevlje Racing, nagrado za mlade, Stanka Ferfolja pa priznanje Občine Šempeter-Vrtojba. Župan Milan Turk, ki je nagrade tudi podelil, je vsem iskreno čestital, zbrane pa nagovoril. Njegov nagovor objavljamo v celoti:

"Spoštovane članice in člani občinskega sveta, občinski nagrajenci, cenjeni gostjein vsi ostali zbrani, ki ste danes prišli v Vrtojbo na praznovanje zadnjega najstniškega rojstnega dne naše občine. Prav lepo pozdravljeni na slavnostni seji Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba.

 

Ko vsako leto v tem času razmišljam o vseh dosežkih, ki smo jih v obdobju tega enega leta uspeli uresničiti, se mi porodi občutek zadovoljstva in veselja, saj vsakič znova ugotovim, da jih sploh ni malo. Prav v vsakem od preteklih dvanajstih mesecev bi namreč lahko našli kakšno pridobitev ali dosežen cilj, ki bi ga bilo vredno omeniti ali izpostaviti. A tega bi bilo veliko preveč za današnjo slovesnost, zato mi dovolite, da se v nekaj stavkih spomnim le najpomembnejših.


Po končani naložbi v čistilno napravo in kanalizacijski sistem je ostalo še nekaj nedokončanega dela v Šempetru, Na Pristavi in na Feiglovi ulici, ki smo ga v letošnjem letu dokončali. Ob tem smo ugotovili, da bo potrebna kar velika naložba v prenovo kanalizacijskega voda in vodovoda na Vrtojbenski ulici. Nedavno smo objavili javni razpis za ureditev ulice od železniškega prehoda do novega Sparovega nakupovalnega centra, v okviru katere bodo poleg prenove kanalizacije in vodovoda, urejene še nove kolesarske poti ter ostala potrebna infrastruktura. V naslednjih letih bo seveda potrebno urediti še preostali del te ulice od pošte do železniškega prehoda.


V kratkem bo končana tudi naložba v prvo fazo razširitve šempetrskega pokopališča. S to naložbo bomo končno zagotovili dovolj prostora, da bodo lahko naši pokojni pokopani v domačem kraju, tako kot si to že zelo dolgo želimo. Ostaja nam seveda še nekaj dela, da uredimo dodatna grobna polja in žarne niše, v nadaljevanju pa tudi poslovilni objekt, da bodo pogrebi lahko v celoti potekali na pokopališču.


Tako kot je bilo predvideno, smo nadaljevali z urejanjem športnih površin v Športnem parku v Šempetru in v Vrtojbi na Gramozni poti. V Šempetru smo zgradili dve igrišči za odbojko na mivki in uredili sprehajalne poti, trenutno pa je v teku javni razpis za postavitev nekoliko bolj atraktivnega otroškega igrišča in postavitev orodij za vadbo na prostem. V Vrtojbi smo uredili travnati igrišči za mali nogomet in odbojko, postavljeno pa je tudi  novo otroško igrišče. V nadaljevanju bo potrebno na obeh lokacijah urediti še prostor za prirejanje manjših zabav.


V letošnjem letu smo delno uredili tudi območje ob spomeniku na Sv. Otu. Poleg ureditve prireditvenega prostora smo ob spomeniku goriški fronti v sodelovanju z veteranskimi in spominskimi organizacijami postavili še obeležje namenjeno spominu na vse tri vojne, ki so se na tem prostoru zgodile v prejšnjem stoletju.


Urejalo pa se bo tudi pod Sv. Otom. V kratkem bo Občina pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo infrastrukture namenjene Rekreacijskemu centru Vrtojba. Za samo gradnjo se nadejamo sredstev iz naslova projekta Soča/Isonzo, ki ga tudi s pomočjo občine izvaja naše Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO.


Tudi sicer se trudimo s pridobivanjem drugih finančnih virov, predvsem evropskih sredstev, ki za občine predstavljajo pomemben vir financiranja projektov, tako mehkih, razvojnih, kot investicijskih. Veseli smo, da smo z enim od dveh projektov, ki smo jih prijavili na prvi razpis čezmejnega programa Slovenija – Italija in kjer je Občina nastopala kot vodilni partner, v veliki konkurenci uspeli. Gre za projekt, v okviru katerega bomo spodbujali učinkovitejšo rabo energije z uvajanjem modernejše in varčnejše notranje razsvetljave v javnih prostorih. Med partnerji v projektu, je prvič tudi pobratena Občina Medea, poleg bližnje Občine Doberdob in Občine Tolmin. Partnerja v projektu pa sta še Svet slovenskih organizacij in naša lokalna energetska agencija Golea.


Podobno smo uspeli tudi s projektom ohranjanja kulturne dediščine v okviru Lokalne akcijske skupine LAS in sicer z ureditvijo manjše zbirke v prostoru za žganjekuho kmetije v Vrtojbi. V okviru projekta so seveda predvidene tudi promocijske aktivnosti.


Lansko jesen smo bili uspešni še s prijavo na razpis Ministrstva za gospodarski razvoj namenjenega opremljanju nedokončanih in opuščenih poslovnih con. Za opremljanje poslovne cone Lavžnik smo pridobili kar znatna sredstva. Nekoliko se nam zatika s pridobivanjem spremenjenega gradbenega dovoljenja, saj postopki na državnih organih trajajo precej časa. Verjamemo, da nam bo ministrstvo rok za izvedbo del podaljšalo in bomo sredstva tudi dejansko lahko porabili. S tako pridobljenimi sredstvi občina zmanjšuje stroške gradnje komunalne infrastrukture, ki jih je preko komunalnega prispevka dolžna prenesti na investitorje, v tem primeru na gospodarstvo. To je eno izmed najbolj učinkovitih sredstev za spodbujanja gospodarskega razvoja, saj poleg tega, da to pomeni manjše stroške za gospodarske subjekte, tako tudi spodbujamo revitalizacijo degradiranih poslovnih con kot je bila ta na Lavžniku. Zelo sem vesel, da so podjetniki, ki so na tem območju kupili propadajoče nepremičnine, takoj začeli z obnovo le-teh. Zaradi spremenjene dejavnosti na tem območju, je občina že začela s postopkom spreminjanja občinskega podrobnega prostorskega načrta.


Veseli me, da se je premaknilo tudi v poslovni coni ob hitri cesti v Vrtojbi. Z novim trgovskim centrom Lesnine bo ta prostor lahko ponovno oživel in s tem privabil še kakšnega investitorja. Občina se je zelo potrudila, da smo razrešili vprašanje lastništva nekaterih cest na tem območju, brez katerih gradnja seveda ne bi bila mogoča. Tudi sicer statistični kazalci v zadnjem času kažejo, da se tako v Sloveniji kot na Goriščem, gospodarsko stanje popravlja. Želimo si, da bi to še naprej trajalo in da bi zmerna rast postala stalnica. V dobri veri bo Občina nadaljevala z urejanjem prostora za poslovne namene tudi v prihodnje.


Občina dobro sodeluje tudi z državnimi organi, ki upravljajo z državno infrastrukturo. Tako smo lansko jesen sodelovali pri začasni ureditvi krožišča pri ABK-ju, z Direkcijo Republike Slovenije za Infrastrukturo pa že sodelujemo pri pripravah za izvedbo dveh krožišč v Bazari in sicer trajno ureditev sedaj začasnega krožišča ter ureditev krožišča na dostopu na hitro cesto.


Celostna prometna strategija, ki smo jo letos izdelali in jo je na majski seji potrdil občinski svet, nam omogoča prijavo na državne razpise, ki se pripravljajo. Razpisi bodo namenjeni spodbujanju trajnostne mobilnosti, kar med drugim pomeni, da bodo usmerjeni v gradnjo kolesarskih in peš povezav, avtobusnih postajališč in podobno. Občina zato že pripravlja projektno dokumentacijo za gradnjo kolesarske povezave od krožišča v Bazari do Volčje Drage pa tudi nekaj kolesarskih poti v Vrtojbi. Za Vrtojbo že imamo pripravljeno dokumentacijo za ureditev dveh avtobusnih postajališč in uvedbo ukrepov za umirjanje prometa. Trenutno pa je v teku javni razpis za izgradnjo Štandreške ceste.


Ocenjujem, da je za občino po izgradnji čistilne naprave v okviru večjih infrastrukturnih posegov zaradi poplavne ogroženosti, najpomembnejša regulacija struge Vrtojbice. Gre za relativno velik projekt, ki bi za samo občino pomenil prevelik finančni zalogaj. Poleg tega je Vrtojbica vodotok, ki je v državni pristojnosti. Trudili se bomo, da bi za regulacijo struge zagotovili evropska sredstva namenjena skladnemu razvoju regij. Da bi to dosegli, bomo predlagali uvrstitev protipoplavnih ukrepov v dogovor za razvoj regije, ki bo predvidoma podpisan v naslednjem letu.


Nadaljevali bomo tudi z izvajanjem protipoplavnih ukrepov zaradi zalednih vod. Glede na izdelano projektno dokumentacijo, občina že odkupuje zemljišča na Čukljah in Zapučkah. Računamo, da bomo tudi za te ukrepe pridobili del sredstev iz čezmejnega programa Slovenija - Italija.


Pereč problem pa niso samo morebitne poplave, temveč kot se vedno pogosteje kaže tudi suša in z njo škoda, ki jo povzroča. Čeprav Občina nima neposrednih nalog na področju organiziranja namakanja, se zelo trudimo, da bi zaradi spodbujanja kmetijstva zagotovili ustrezno vzdrževan namakalni sistem Vogršček s katerim je opremljenih veliko kmetijskih površin v naši občini. V zadnjem letu je tudi država pokazala veliko pripravljenosti, da bi se zadeve razrešile tako, da bi sistem lahko normalno deloval. Najverjetneje bodo prenovljen sistem od države prevzele občine in oskrbo z vodo za namakanje zagotavljale z organiziranjem javne službe.


Vodooskrbo imamo v občini v glavnem urejeno. Vendarle pa nameravamo letos  poskrbeti še za zadnja gospodinjstva v občini brez vodovoda. Vodovod bomo potegnili iz Stare gore do hiš na Marku.


Kako se lahko na videz enostavna stvar zavleče, lahko vidimo pri urejanju naše krajevne knjižnice. Zataknilo se nam je pri urejanju medsebojnih služnosti, upam pa, da smo zadeve uskladili in se bo zadeva premaknila naprej, tako da bomo lahko še letos začeli z deli.


Naložb na našem območju pa ne načrtujemo samo na Občini. Kar nekaj večjih naložb pri nas načrtujejo tudi nekateri javni zavodi, katerih soustanoviteljica je Občina Šempeter-Vrtojba. Sredstva bodo zagotovili sami in jih bodo črpali iz presežkov, ki so jih ustvarili z dobrim poslovanjem. Goriške lekarne bodo tako za svojo dejavnost prenovile in povečale prostore na šempetrskem trgu. Šempetrska lekarna bo zato lažje izvajala svoje delo, saj je zaradi bližnje regijske bolnišnice precej obremenjena. Poleg tega pa je tu še Zdravstveni dom, kamor dnevno prihaja veliko ljudi tudi iz nekoliko širše okolice.


Glede na obremenjenost Zdravstvenega doma v Šempetru, smo se z njegovim vodstvom odločili za razširitev. Tudi financiranje te naložbe je predvideno iz sredstev presežka javnega zavoda. Računamo, da bi v letošnjem letu pridobili gradbeno dovoljenje, z gradnjo pa bi lahko začeli v prihodnjem letu.

Seveda je izpeljanih projektov še ogromno, a danes ne želim biti predolg. Na svoje delo in delo svojih ožjih in širših sodelavcev občinske uprave sem ponosen, saj smo tudi v tem letu uspeli realizirati večino projektov in zadanih ciljev na mnogih področjih. Omeniti je treba tudi trud direktorjev javnih zavodov in ravnateljev šol, ki s svojim delom na različnih področjih ravno tako prispevajo k razvoju občine in njenih občanov, zato njihov trud ne sme biti prezrt. Dragi ožji in širši sodelavci, člani Občinskega sveta in Nadzornega odbora, hvala vam za vaše sodelovanje in prispevek.

 

Spoštovani!

Vztrajnost, trdo delo, predvsem pa samozavest so osnovni pogoji za uspeh. Bodimo ponosni na to kar smo in na to kar imamo. Bodimo ponosni na našo občino in vsak po svojih močeh delajmo še naprej kar se le da, da bo tudi v prihodnje v naši občini prijetno in domače tako za tiste, ki tukaj živimo in delamo, kot za tiste, ki nas bodo obiskali.

Občinski praznik je imenitna priložnost, da se lahko zahvalimo in podelimo priznanja tistim, zaradi katerih smo danes pravzaprav tukaj zbrani – letošnjim občinskim nagrajencem. Spoštovani nagrajenci, v svojem imenu ter v imenu naših občanov se vam zahvaljujem za vaš doprinos in vam čestitam. Ponosni smo, da živite in delate med nami. Seveda pa na vas računamo tudi v prihodnje.

 

Dame in gospodje!

Na preteklost smo ponosni, na izzive sedanjega časa se uspešno odzivamo in verjamemo v prihodnost! S to mislijo se vam zahvaljujem za prisotnost in pozornost. Vsem občankam in občanom pa iskreno čestitam ob prazniku Občine Šempeter-Vrtojba."

 

Da je bilo slavje ob zanimivi spremni besedi Kristine Furlan še prijetnejše, sta za pester glasbeni program poskrbela klarinetist Aleksander Miklavec in Dejan Vidovič na harmoniki.


0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Šempeter-Vrtojba!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Avgust 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
18.08.2018
Danes ni dogodkov.

Bodite prvi pri oddaji mnenja.