Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
7°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Uporabljajte kresničko ali odsevni trak za večjo vidljivost

V ponedeljek, 3. oktobra 2022, se je začela druga letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki bo trajala do nedelje, 16. oktobra 2022. V ospredju kampanje je spodbujanje rabe odsevnikov. Pešci namreč sodijo med najbolj ranljive skupine prometnih udeležencev, še posebej jeseni in pozimi, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa pogosto spolzke. Poskrbite za svojo in otrokovo varnost, nosite odsevna telesa in bodite vidni v prometu.  


Opozorilo pešcem

Pešce policija opozarja, da morajo – prav tako kot ostali udeleženci v prometu – spoštovati cestnoprometna pravila. Uporabljati morajo prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči ali ob slabši vidljivosti (npr. megla, mrak) obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo.

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov!) tudi pešcem, ne le voznikom, odsvetujejo uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd.


Opozorilo voznikom motornih vozil, pa tudi koles in e-skirojev

Vse voznike motornih vozil, pa tudi koles in skirojev, pa policija opozarja, da morajo biti med vožnjo izjemno pozorni na pešce. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev (npr. pred šolami in vrtci, v naseljih, v bližini otroških igrišč, domov za starejše ...). Ustrezno naj znižajo hitrost vožnje in pred prehodi pešcem odstopijo prednost. Kolesarji in vozniki e-skirojev se lahko v conah za pešce gibljejo izključno s hitrostjo pešca, torej največ do 5 km/h, še bolj varno pa je, če sestopijo.

Zunaj naselij, kjer ni pločnikov, naj vozniki motornih vozil vozijo po sredini prometnega pasu, da čim bolj zmanjšajo možnosti trka z morebitnim pešcem, ki hodi ob vozišču. Hitrost vožnje naj prilagodijo predpisanim omejitvam in razmeram na cesti. Upoštevajo naj, da se na mokri ali spolzki podlagi zavorna pot podaljšuje.


Oglejte si tudi