Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Lastniki morajo obrezati veje ob cestah in poteh

Da bi zagotovili čim večjo varnost udeležencev v prometu, mora biti obcestna vegetacija čim bolj urejena. Lastniki oziroma uporabniki zemljišč so dolžni ob občinski cesti ali pločniku redno porezati veje dreves, žive meje, trte ali druge visoke nasade ali poljščine.

To morajo storiti na način, da rastline ne segajo na občinsko cesto ali pločnik, ne poslabšujejo ali onemogočajo preglednosti ali drugače ovirajo ali ogrožajo prometa. Zagotovljena morata biti prost profil ceste in predpisana preglednost, da je omogočen pregled in dostop do cestnih objektov ter da so vidne in dostopne prometna signalizacija, prometna oprema ter cestne naprave in ureditve.

Pravilnik o projektiranju cest (Uradni list RS, št. 91/05, 26/06, 109/10 – ZCes-1 in 36/18) določa, da "prosti profil ceste" tvorijo prometni profil, varnostna širina in varnostna višina. Vanj ne smejo posegati stalne fizične ovire.

Da bi zagotovili čim večjo varnost udeležencev v prometu, 18. člena Pravilnika o rednem vzdrževanju javnih cest (Uradni list RS, št. 38/16) določa:
1. Na površinah, ki so sestavni del ceste, se vegetacija kosi, obrezuje in seka najmanj v takem obsegu, da sta zagotovljena prosti profil ceste in predpisana preglednost, da so vidne in dostopne prometna signalizacija in prometna oprema ter cestne naprave in druge ureditve.

2. Vzdrževati je treba tudi cesti bližnja drevesa in druge zasaditve, ki lahko ogrožajo cesto ali promet na njej. Poleg tega pa velja še nekaj omejitev: 

  • Na cestnem svetu javne ceste je prepovedano postavljati ograje, stebričke, zasaditi živo mejo, drevje, trto ali druge visoke nasade ali poljščine, nameščati ali odlagati les, opeko, zemljo, drug material ali predmete. 
  • V območju površin, potrebnih za preglednost ceste, zatravitev in zasaditev grmovnic ne sme presegati višine 75 centimetrov od nivoja vozišča.
  • Drevesa, ki rastejo ob omenjenih cestah, morajo biti obrezana tako, da je prosta višina nad cesto najmanj 4,5 metra (glej sliko).
  • Grmičevje ali drevje, ki raste ob cestah, mora biti po širini obrezano najmanj do zunanjega roba bankine, kjer bankine ob cestišču ni, pa najmanj 1 meter od roba asfalta ceste (glej sliko).


Občane zato pozivamo, da redno obrezujejo vegetacijo na svojih zemljiščih ob cesti in s tem zagotavljajo varnost udeležencev v prometu.


Oglejte si tudi