Počasi se začenja kurilna sezona, ko je eden izmed stranskih produktov kurjenja z drvmi, lesnimi peleti in premogom tudi pepel.
Pri odlaganju pepela je nujno potrebna previdnost, saj lahko z vročim
pepelom, ki vsebuje koščke žerjavice poškodujemo zabojnik (plastika se
začne topiti) ali zanetimo požar, saj se lahko vnamejo odpadki v
zabojniku. Do požara lahko pride tudi v kesonu tovornjaka. Zato vas opozarjamo, da mora biti pepel ohlajen, preden ga odvržete v zabojnik!
Lesni pepel ni biorazgradljiv odpadek, je pa za rastline izredno bogat vir kalija, zato je dobro, da konča svojo pot kot sestavina komposta. V kolikor čistega lesnega pepela ne kompostirate, ga odložite v rjav zabojnik, v katerem se zbirajo biorazgradljivi kuhinjski odpadki.
Pepel oglja in briketov pa spada med mešane komunalne odpadke, torej v zelen zabojnik.
Kako pravilno odložimo pepel med odpadke?
Pepel zberemo v kovinsko posodo in počakamo nekaj dni, da se ohladi.
Vrečo z ohlajenim pepelom zavežemo ali zalepimo (s tem preprečimo prašenje ob praznjenju zabojnika) ter jo odložimo v ustrezen zabojnik.
V primeru, da uporabnik poškoduje zabojnik, stroške zamenjave in novega zabojnika krije sam.



