Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

JUTRI
31°C
17°C
PET.
33°C
17°C
5211

Pustovanje je zabavno, naj bo tudi varno – preventivni nasveti in opozorila policistov PU Nova Gorica

Tako kot v minulih letih bodo tudi letos v času prihajajočega pustovanja oz. pustne sobote in v nadaljevanju pustnega torka tako našo občino kot številne kraje v Sloveniji preplavile maškare, in sicer posamezne ali v skupinah. S časom pustnih zabav in norčij v prihajajočih dneh pa je povezanih tudi več varnostnih pojavov, ki lahko negativno vplivajo na splošno varnost in dobro počutje državljanov. Vse posameznike, ki se bodo v tem času odpravili na različna pustna praznovanja in druge javne prireditve, policisti opozarjajo, da poskrbijo tudi za lastno varnost in varnost svojega premoženja (več preventivnih opozoril Policije na spletni strani: https://www.policija.si/index.php/sl/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/91449-pustni-as-naj-bo-vesel-pa-tudi-varen). Ob tem vse voznike motornih vozil opozarjajo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. V določilu 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je namreč predpisano, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegov slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maske, slušalke, telefon idr.). Za neupoštevanje te določbe je namreč predpisana globa v višini 120 €.

Vozniki, ki se bodo v tem času podajali na različna praznovanja in pustne zabave, naj se vzdržijo pitja alkoholnih pijač oz. naj, če to ne bo mogoče, poskrbijo za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov (več o nasvetih za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola na naslednjih spletnih straneh Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/6187-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne).

Hitrost svojih vozil in vožnjo naj prilagodijo stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter svojemu znanju in izkušnjam. Sicer pa vse udeležence v cestnem  prometu policisti pozivajo na dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov. Policisti PU Nova Gorica bodo ta vikend oz. v času pustovanja poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov, zato v cestnem prometu ravnajte odgovorno in strpno ter se pod vplivom alkohola ne pojavljajte kot neposredni udeleženci cestnega prometa.

Prav tako voznike opozarjajo, naj bodo v tem času posebej pozorni tudi na pešce (otroci, mladoletniki, starejši občani) kot šibkejše prometne udeležence. Policisti bodo nadzirali kršitve voznikov motornih vozil do pešcev kot udeležencev cestnega prometa (na primer izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce), saj prihaja do prometnih nesreč s telesnimi poškodbami tudi na prehodih za pešce. Nenazadnje se konec tega tedna oz. v nedeljo, 11. februarja 2018, zaključujejo aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev pod sloganom »Posveti mi pozornost« (akcijo na državni ravni načrtuje in vodi Javna agencija RS za varnost prometa – več v načrtu aktivnosti agencije na spletni strani: https://www.avp-rs.si/zacenja-se-nacionalna-akcija-pesec-pozor-pesci-na-cestiscu/) in v kateri sodeluje tudi Policija. Vsi vozniki  motornih vozil kot udeleženci v cestnem prometu se morajo zavedati, da so otroci, ki sodijo med najranljivejše prometne udeležence v cestnem prometu pogosto nepredvidljivi, da si prometne predpise pogosto razlagajo po svoje, prav tako pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato morajo biti v cestnem prometu deležni posebne pozornosti preostalih udeležencev, starši pa se morajo zavedati, da se otroci v prometu zgledujejo po starejših. Zaradi slabšega predvidevanja razmer v prometu in ocenjevanja hitrosti vozil so pogosto udeleženi kot oškodovanci v prometnih nesrečah. Ne gre zanemariti prometnih nesreč, ki se zgodijo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (neosvetlitev pešcev in nepravilna hoja izven naselij, nepravilno prečkanje cest ipd.). Zlasti starejši in otroci so vse pogostejše žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo tudi sami. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi  napakami,  pa so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti posameznika, neustrezne barve oblačil, neuporaba odsevnih izdelkov. Prometna kultura je del splošne človekove kulture, ki jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se prične že v mladosti. Zato bodimo zgled najmlajšim in prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo v tem času tako kot drugod po državi izvajali aktivnosti z namenom zagotavljanja večje varnosti prebivalcev. Zato udeležence pustnih prireditev kot tudi druge državljane opozarjajo na pomen samozaščitnega ravnanja. Pustni čas namreč lahko posamezniki izkoristijo za kršitve javnega reda (pretepi, drzno in nespodobno vedenje, vznemirjanje ljudi itd.) in različna kazniva ravnanja, predvsem v smislu uličnega nasilja, kot so ropi in drzne tatvine, izsiljevanja, vlomi v vozila in objekte ipd.

Policisti občanke in občane opozarjajo, naj bodo pri dvigovanju in prenosu denarja pozorni, ali jih kdo opazuje ali jim sledi, prav tako naj ne štejejo denarja na ulici ali v gostinskih lokalih. Torbic, denarnic in dragocenosti naj ne puščajo brez nadzora ali na vidnih mestih v vozilih, saj so lahko zelo lahek plen storilcev. Ni odveč tudi previdnost pri odpiranju stanovanjskih vrat neznancem (maškaram), še posebej, ko so doma samo starejši ljudje ali otroci (več o preventivnih vsebinah tudi na naslednjih spletnih straneh Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/osebna-varnost). Policisti tudi opozarjajo, da lahko posameznik v vsakem primeru, ko meni, da gre za na primer suma kaznivega dejanja ali kršitev javnega reda in miru, obrne neposredno na najbližjo policijsko postajo ali dogodek prijavi na telefonsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu  s svojimi pooblastili in z zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali, saj se zavedajo temeljne naloge policije glede varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi