Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Oranžni alarm zaradi prihajajočega močnega dežja - preventivno očistimo odtoke

Po daljšem obdobju suhega vremena se bo vremenska situacija ob koncu tega tedna spremenila, opozarja Agencija RS za okolje, ki je za nedeljo izdala oranžni alarm.

Prve padavine bodo zahodne kraje zajele že v petek. Močnejše padavine pa pričakujejo predvsem v soboto, nedeljo in ponedeljek. "Težišče padavin bo sprva na zahodu, potem pa tudi na jugu in v osrednji Sloveniji. Močno deževje bo zajelo tudi Furlanijo-Julijsko krajino in avstrijsko Koroško," napovedujejo vremenoslovci in opozarjajo: "Konec tedna bodo hitro in močno narasle reke v večjem delu države. Kljub trenutni mali vodnatosti rek bodo možna tudi poplavljanja rek na več območjih po državi." Poleg tega se pričakuje pospešeno odtekanje površinskih in meteornih voda, zato v prihodnjih dneh spremljate podrobnejše napovedi razporeditve in intenzitete padavin.

Poleg tega je v jesenskem času zelo pogost pojav poplav zaradi neočiščenih meteornih odtokov in jaškov od padajočega listja in ostalih odpadkov, ki onemogočajo odtekanje vode. V zvezi s tem Štab Civilne zaščite občine Šempeter-Vrtojba poziva vse občane in podjetja, da pregledate in si preventivno očistijo sisteme odvodnjavanja in izvedejo druge ukrepe za blažitev morebitnih posledic močnih padavin. Priporočajo tudi spremljanje aktualni opozoril in napovedi.


Oglejte si tudi