Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Ne meči petard, bodi zvezda!

Policisti PU Nova Gorica tudi letos tako kot drugod po Sloveniji od začetka letošnjega decembra dalje do začetka prihodnjega leta, predvsem v času božičnih in novoletnih praznikov, izvajajo številne aktivnosti z namenom preprečevanja negativnih posledic do katerih lahko pride pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Policija namreč ugotavlja, da se predvsem ob praznovanju božiča in novega leta običajno bolj pogosto uporablja različne vrste pirotehničnih izdelkov kljub zakonsko predpisanim visokim globam za kršitve.

Po določilih Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže!

Uporaba pirotehničnih izdelkov je številnim posameznikom ali skupinam oseb pogosto v zabavo, medtem ko je mnogim takšno početje neprijetno, vzbuja strah in občutek ogroženosti. Žal je pri uporabi pirotehničnih izdelkov v preteklem obdobju prihajajo tudi do telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru ter do materialne škode in pritožb in klicev občanov nad pretirano, nehumano ali objestno uporabo petard
.


Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je praktično problem vseh, zato vse starše in skrbnike skupaj s policisti opozarjamo na nevarnosti in možne posledice. Še zlasti pa je pomembno, da se ljudje začnejo zavedati posledic nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in ravnati v smeri čim večje splošne varnosti.

Previdno pri nakupu

Kupci in uporabniki pirotehničnih izdelkov naj jih, če se jim nikakor ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Ob nakupu preverite če so na izdelku navodila za uporabo, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku in obvezno priložena vsem pirotehničnim izdelkom. Pred uporabo izdelkov preberite navodila in jih tudi upoštevajte. Lahko se zgodi, da se pirotehnični izdelek ne "obnaša" tako, kot zagotavljajo navodila.

 

Posebej opozarjamo na ugotovitve doma in iz tujine, da se na črnem trgu prodajajo pirotehnični izdelki, ki niso kakovostno preverjeni in so ob uporabi zelo nevarni!


Samo pod nadzorom

Pirotehnične izdelke, ki jih mladoletniki lahko uporabljajo, naj uporabljajo le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Z nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov se lahko hudo telesno poškodujemo in tudi zanetimo požar.

Užitek ne odtehta posledic

Otroci in mladoletniki radi eksperimentirajo, preizkušajo svoje sposobnosti in pogum. S spreminjanjem pirotehničnega izdelka in nepazljivo uporabo se bistveno poveča možnost poškodb. Z lastno "iznajdljivostjo" lahko dosežejo, da nedolžen izdelek postane nevaren. Ne dovolite jim takšne "inovativnosti", saj so posledice lahko usodne!

S skupnimi prizadevanji se je mogoče izogniti marsikateri nevarnosti in usodni posledici zato pozivamo vse, predvsem pa starše, skrbnike, učitelje, vzgojitelje, da s svojim lastnim zgledom in opozarjanjem na nevarnosti in hude posledice, pripomorejo k preprečevanji in zmanjševanju uporabe petard in drugih pirotehničnih izdelkov

Oglejte si tudi