Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Vrtojbica prestopila bregove

Čeprav je bilo slabo vreme in možnost poplav napovedano, takega dogajanja, kot smo mu bili priča v soboto 27. oktobra popoldan in v nedeljo ponoči, ni pričakoval nihče. Vse se je zgodilo v uri ali dveh, voda je vdirala iz vseh strani, zalivala kleti in nizko ležeča stanovanja, ceste pa so se spreminjale v hudournike in reke. Telefon civilne zaščite je zvonil nepretrgoma. Operaterka v štabu je zabeležila prek 170 klicev občanov, ki so klicali tako za informacije kot za pomoč pri črpanju vode iz kleti ali stanovanj.

39 gasilcev PGD Šempeter, razdeljenih v dve ekip,i se je po poplavljenih ulica prebijalo od kleti do kleti in v soboto opravilo 56 intervencij. Na pomoč so priskočili tudi gasilci iz pobratenega društva Pobegi-Čezarji, društva Babiči iz obale ter iz Nove Gorice. Vsi skupaj so se s pobesnelo vodo borili vse do 4.30 zjutraj. Utrujeni, premočeni in premraženi so polegli k počitku kar v gasilskem  domu. Po zajtrku v nedeljo, 28. oktobra, so bili gasilci že ob 8. uri ponovno na terenu. Intervencije so trajale do poznega popoldneva, opravili pa so kar 31 posredovanj. Pri tem je sodelovalo 21 gasilcev PGD Šempeter. Tudi ponedeljek, 29. oktobra, je bil za gasilce in ostale člane CZ pester saj so intrevenirali pri vsh tistih, ki so ostali na seznamu, ter priskočili na pomoč ostalim, ki so šele na ponedeljkovo jutro opazili razdejanja v svojih kleteh.

Vloga štaba CZ je bila zelo pomembna, saj so tam spremljali dogajanja na terenu, zbirali klice in jih posredovali gasilcem ter tako razbremenili 112. V štabu je sprejemala klice Kristina Kodermac, članica CZ (radio klub Burja) . Ves čas je bil v pomoč poleg ostalih članov Angel Keber kot voznik in skrbnik opreme CZ, pripravljen za izdajo potrebne opreme pripadnikom za reševanje. Tako smo kot ekipa skupaj z županom, mag. Milanom Turkom, dežurali celih 16 ur.

Utrujeni smo popoldne zapustili prostore štaba v prepričanju, da smo pomagali vsem, ki so rabili našo pomoč, posredovanje gasilcev. Pri tem gre zahvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k usklajenemu delovanju ter bili v pripravljenosti. Mogoče je pri tem ostala kakšna prošnja nehote nerealizirana, naj se na tem mestu v imenu štaba in gasilcev opravičimo.

 

Še naprej je dežurna številka štaba CZ občine Šempeter-Vrtojba 05 335 16 32 ali 041 622 397, na katero se lahko obračate za informacije in pomoč. Kako ravnati po poplavi pa lahko preberete tukaj.


Popolavne vreče


Kar veliko je bilo klicev glede poplavnih vreč, ali so le-te na razpolago, kje so dobijo in kdo jih polni. Z vrečami ne gre pretiravati, saj so iz takega materiala, da so hitro razgradljive. To memeni, da v nekaj mesecih razpadejo in je naš trud s polnjenem in hranjenjem v naprej zaman. Vseeno pa pretehtajte kje bi vam res služile in koliko bi jih rabili. Vreče merijo 55 x 110 cm. Dobijo se na tel št. 05 335 16 32 od 2. novembra dalje med 8. in 17. uro. Za peska pa vas bomo napotili na mesta po občini, kjer se ta nahaja. V primeru varovanj nabrežij ali večjih javnih površin pa bo to v dani situaciji opravila posebna ekipa CZ.

  

Opozorilo

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da lahko v noči iz nedelje, 4. novembra, na ponedeljek, 5. novembra, na območju Severne Primorske in Istre pričakujemo večje količine padavin in s tem povišane vodotoke.


Več o plazovih v naši občini pa v naslednjem  prispevku.

Oglejte si tudi