Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Podelili priznanja najzaslužnejšim pripadnikom Civilne zaščite

1. marca praznujemo svetovni dan civilne zaščite, ki je del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Namen dneva je v javnosti okrepiti zavest o ogroženosti in pomenu civilne zaščite. Ob tej priložnosti je v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekala osrednja slovesnost na kateri so posameznikom in organizacijam za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč izročili priznanja Civilne zaščite.

Komisija za priznanja in nagrade s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je letos potrdila 264 predlogov za priznanja Civilne zaščite – mednje sodijo bronasti, srebrni in zlati znaki Civilne zaščite kot priznanja za pomembno delo na področju zaščite in reševanja ter kipec Civilne zaščite za življenjsko delo s tega področja. Na osrednji slovesnosti je bilo tako podeljenih 40 priznanj – med njimi tudi najvišje priznanje kipec Civilne zaščite, ki ga je prejela Jamarska reševalna služba.

Eden od prejemnikov najvišjega priznanja, plakete Civilne zaščite je tudi naš soobčan Peter Podgornik, alpinist, gorski reševalec in eden od ustanoviteljev enote CZ za hitre reševalne intervencije pri Mestni občini Nova Gorica, ki jo je dolga leta tudi vodil. Kot izkušen alpinist in gorski reševalec, je sodeloval pri mnogih nevarnih reševalnih intervencijah. V zadnjih letih s svojim bogatim strokovnim znanjem pomaga pri vodenju in koordiniranju Enote za hitre reševalne intervencije ter prenaša svoje bogate  izkušnje na mlajše rodove, ki stopajo po njegovi poti.


Preostala priznanja Civilne zaščite pa so podelili na trinajstih regijskih prireditvah po Sloveniji. Eno izmed njih je 7. marca pripravil Štab Civilne zaščite za Severnoprimorsko v Coroninijevem dvorcu v Šempetru. Tu so podelili sedem bronastih, tri srebrna in eno zlato priznanje ter srebrni in zlati znak Civilne zaščite. 

Vsem nagrajencem letošnjih priznanj Civilne zaščite iskreno čestitamo.

Oglejte si tudi