Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Novo sproščanje ukrepov tudi s pogojem PCT

Vlada RS se je v sredo, 12. maja, odločila za dodatno sproščanje ukrepov v zvezi z epidemijo covid-19. V skladu z mnenjem svetovalne skupine je vlada dopolnila načrt sproščanja ukrepov v načrtu, med drugim je v načrt vpeljan pogoj P(rebolevniki) – C(epljeni) – T(estirani), ki bo ob postopnem odpiranju javnega življenja veljal tudi v zeleni fazi.

Od sobote, 15. maja, je dovoljeno zbiranje na prireditvah in shodih do največ 50 udeležencev, s ponedeljkom, 17. maja pa se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja ne glede na to, ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom. Ponovno je mogoča tudi prisotnost gledalcev na tekmovanjih. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do največ 50 vadečih.

V vseh statističnih regijah bo od 17. maja opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih dovoljeno od 5. do 22. ure. Spremenjeni so tudi pogoji za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Kot nova izjema se določa tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 % razpoložljivih kapacitet.

V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo prostorov in glede na omejitev zbiranja do 50 oseb. Zunanje ali notranje kulturne prireditve se lahko izvajajo pod naslednjimi pogoji:

  • obvezna je zagotovitev sedišč
  • sedišča so lahko ob upoštevanju navodil NIJZ ob polovični zasedenosti
  • nastopajoči morajo še naprej enkrat tedensko izvesti testiranje
  • obiskovalci se lahko prireditve udeležijo ob pogoju PCT (izjema so vsi mlajši od 18 let v spremstvu odraslih oseb)
  • omejitev na kvadraturo in omejitev zbiranja za kulturne prireditve ne velja.

Zaradi spremenjenih epidemioloških razmer se pri verskih obredih, bogoslužjih, molitvah in drugih verskih praksah določa, da se število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih omeji na 50 % zasedenost zmogljivosti sedišč, na prostem pa na največ 50 udeležencev.
Ponovno se uvaja možnost predčasne prekinitve karantene s PCR testom peti dan po napotitvi v karanteno po vstopu v Slovenijo.
V ponedeljek bodo v šolske klopi znova sedli vsi srednješolci in študenti.

Več informacij na spletni strani Vlade RS.


Oglejte si tudi