Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Zaključeno tekmovanje Popri 2013/14

V Primorskem tehnološkem parku je 3. junija potekala zaključna prireditev 9. tekmovanja POPRI 2013/2014 – Podjetje za prihodnost. Razglasili so zmagovalce med študenti, dijaki in osnovnošolci v kategorijah podjetniške ideje in inovativni izdelki ter raziskovalne naloge. Zmagovite ideje so Smart light za večjo varnost v prometu, Creacook, Aka fashion, Luč miru in Avtomatizacija mikrofonskih stojal.

 

Primorski tehnološki park je že 9. leto zapored uspešno zaključil tekmovanje POPRI. Letos so uvedli vrsto novosti:

  1. rdeča nit tekmovanja so bile podjetniške ideje in inovativni izdelki,
  2. po nekaj letih premora so v tekmovanje poleg osnovnošolcev ponovno vključili tudi dijake in študente,
  3. odločili so se tudi za izbor naj šole POPRI, t.j. šole z največ dobrimi uvrstitvami in z največ udeleženci,
  4. zaključno prireditev so obarvali navdihujoče in obogatili z glasbenim gostom in športnim vzornikom.

Letos je tekmovalo 199 mladih iz 11-ih osnovnih šol (OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, OŠ Solkan, OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, OŠ Dobravlje,  OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici,  OŠ Simona Kosa Podbrdo, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče, OŠ Kanal, OŠ Draga Bajca Vipava, OŠ Branik), 10 srednješolcev iz 1 srednje šole (Srednja ekonomska in trgovska šolea Nova Gorica), in 56 študentov Šolskega centra Nova Gorica – Višja strokovna šola, Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani ter ekipa SKEI Mladi. Tekmovanje POPRI je s pismom o podpori podprla tudi Univerza v Novi Gorici. Skupaj so predstavili 74 podjetniških idej, 29 praktičnih tehničnih inovacij in 10 raziskovalnih projektov.

 

Tekmovalci so skozi šolsko/študijsko leto v skupinah razvijali podjetniške ideje in izdelovali inovativne izdelke ter raziskovali konkretne probleme ljudi, podjetij in družbe, pri čemer so jim pri delu pomagali učitelji in mentorji. Aprila in maja so mladi na treh dogodkih predstavili rezultate svojega dela pred 27-člansko komisijo, ki so jo sestavljali predstavniki pedagoškega, podjetniškega in tehniškega področja. V segmentu 'pridi in naredi' smo v komisijo vključili tudi dijaka Strojne, prometne in lesarske šole Šolskega centra Nova Gorica. Strokovno komisijo so tekmovalci morali prepričati z idejo, rešitvijo, predstavitvijo in podjetnostjo.

 

V rešitve so mladi vložili veliko sodobnega znanja in tehnologij, inovativnosti in kreativnosti. Snovalci tekmovanja POPRI ugotavljajo, da imajo mladi ideje, ki so zanimive tako za podjetja kot za tržišče. Na zaključni prireditvi so bila podeljena priznanja za sodelovanje vsem tekmovalcem, prva tri mesta v posamezni kategoriji pa so bila tudi nagrajena z mikavnimi nagradami. V tej sezoni so obljubili nagradni sklad v višini 5.000 EUR, s pomočjo sponzorjev pa so nagradni sklad uspeli povečati na 6.350 EUR.

 

Nagrade in priznanja so tekmovalcem podelili mag. Milan Turk, župan Občine Šempeter-Vrtojba, Milojka Valantič, predsednica Skupščine Primorskega tehnološkega parka in Tim Matavž, športni vzornik. Priznanja Naj šola POPRI pa je predstavnikom šol podelila Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka.

 

Podjetništvo in inovativnost osvajata svet, zato je mlade že zelo zgodaj potrebno spodbujati, da začnejo razmišljati podjetno, saj se tega ne da naučiti na hitro. 'S tekmovanjem osnovnošolce, srednješolce in študente spodbujamo k ustvarjalnosti in inovativnosti, uporabi sodobnega znanja in tehnologij ter razvoju komunikacijskih veščin za reševanje konkretnih problemov ljudi in družbe kot celote, kar prispeva k razvoju podjetnosti. Podjetništvo namreč temelji na reševanju problemov, podjetnost pa je lastnost, način razmišljanja in delovanja, ki jo potrebujemo v vsakem poklicu', je povedala Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka.

 

Z navdihujočim programom, ki ga je zaokrožil glasbeni gost Valter rap, so mlade navdihnili k iskanju novih idej in ponovni udeležbi v naslednjem letu.

Oglejte si tudi