Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

V juniju izvedeni izobraževalni delavnici v okviru projekta »Urbani EKOKROG«

V materinskem domu Šempeter sta bili v okviru projekta »Urbani EKOKROG« Občine Šempeter-Vrtojba in partnerjev, v mesecu juniju izvedeni dve izobraževalni delavnici: »SIVKA – GOJENJE IN UPORABA ter SIVKA IN ZELIŠČA V KULINARIKI«.

V goste so povabili Borisa Kanteta iz Grgarskih Raven, ki je udeležencem najprej predstavil gojenje različnih vrst sivke in njeno predelavo v eterična olja, hidrolate, macerate in kozmetične izdelke. Spoznali so, da je sivke veliko vrst in da je prave sivke (Lavandula angustifolia), ki jo uporabljamo v kulinariki (za eterična olja, čaje, sirupe, sladice…) in aromaterapiji, ker pomirja, zelo malo.Najpogostejši je lavandin, ki je hibrid prave sivke. Lavandin se največ uporablja za komercialne namene, je zelo razširjen po sivkinih nasadih in poljih in namesto pomirjujoče deluje celo stimulativno.

Kako pa ju sploh ločiti? Prava sivka je nižja od lavandina, ima vijoličaste cvetove in eno socvetje. Lavandin pa prepoznamo po tem, da je višji in bolj razvejan (ima tri socvetja) in je sivo-vijolične barve.  Obe vrsti sta uporabni kot repelent proti mrčesu. Dobro je, da pri eteričnem olju preverimo, če ima ekološki certifikat, ker komercialna cenejša eterična olja imajo sintetične dišave in ne delujejo kot bi želeli.

Klementina Bajec, strokovna sodelavka materinskega doma, je o dogajanju na tej delavnici še povedala: »Na delavnici nam je gospod Boris pokazal postopek destilacije in prikazal ločevanje eteričnega olja od hidrolata, ki je stranski produkt. Vsak udeleženec si je pretočil vzorček svojega eterična olja, ki bo poleti blažil nadležne pike komarjev.«

Na drugi izobraževalni delavnici o zeliščih v kulinariki pa so se slušateljem pridružili udeleženci iz Centra za dnevne aktivnosti starejših Šempeter. Skupaj so spoznavali, kako vsestransko so uporabna zelišča, ki jih imamo posajena na domačih vrtovih, balkonih ali v lončkih v kuhinji. Z vonjem so prepoznavali različna eterična olja pelina, melise, lovora. Vodja delavnice, gospod Boris Kante, je poleg tega vsem pokazal še v katerih receptih za slane in sladke jedi se najpogosteje uporabljajo zelišča.

»Med udeleženci izmenjave znanja in izkušenj o zdravilnih zeliščih ni zmanjkalo, zato se že veselimo oživitve in ureditve horikulturnega občinskega zemljišča, kjer bomo skupaj tudi kaj zasadili«, je ob koncu delavnic v okviru projekta, kjer naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, poudarila Klementina Bajec.

Oglejte si tudi