Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Uvodno srečanje partnerjev projekta LightingSolutions – Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb

V torek, 23. januarja 2018, se je v Coroninijevem dvorcu odvilo uvodno srečanje partnerjev projekta LightingSolutions – Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb, ki ga je kot vodilni partner pripravila Občina Šempeter-Vrtojba. S partnerji Občino Tolmin, Goriško lokalno energetsko agencijo Nova Gorica, Svetom slovenskih organizacij, Občino Doberdob in Občino Medea, bo tako preko projekta katerega skupna vrednost znaša 1.251.573,92 EUR in je sofinanciran v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Italia-Slovenija 2014–2020, poskušala povečati energetsko učinkovitost javnih zgradb. V ta namen vodilni in projektni partnerji prejmejo sofinanciranje v višini do največ 1.123.469,27 EUR, od tega 1.063.837,83 EUR (85 %) iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 59.631,44 EUR (15 %) iz italijanskega nacionalnega sofinanciranja.

 

Zgodovina

 

Potem ko je Občina Šempeter-Vrtojba skupaj s partnerji v preteklem programskem obdobju že uspešno izpeljala energetski učinkovitosti ter zmanjševanju porabe energije namenjen evropski projekt Futurelights – Javna razsvetljava prihodnosti, je v novem programskem obdobju pripravila nov projekt LightingSolutions – Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb in z njim uspela.

Med 160 projektnimi predlogi, ki so prispeli na javni razpis v okviru Programa INTERREG V-A Slovenija-Italija 2014–2020, je na drugi prednostni osi »Spodbujanje izvajanja strategij in akcijskih načrtov za spodbujanje energetske učinkovitosti in krepitev ozemeljskih zmogljivosti za skupno načrtovanje nizkoogljične mobilnosti« dosegel 114 od 116 skupnih točk.


 

Cilji projekta

 

V okviru treh sklopov čezmejnih aktivnosti, ki se izvajajo v okviru prednostne osi 2 »Sodelovanje za nizkoogljične strategije«, projekt sledi predvsem naslednjim ciljem:

1. Izdelava skupne metodologije in primerjalne študije stanja in varčevalnega potenciala razsvetljave na območju občin.

2. Izvedba pilotnih projektov inovativnih rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti razsvetljave javnih stavb.

3. Izdelava in uvedba programov izobraževanja, ozaveščanja in usposabljanja za energetsko učinkovito upravljanje in vedenje.

  • Skupna metodologija

Izdelana skupna metodologija ter pridobljene strokovne podlage so potrebne tako za izvedbo načrtovanih pilotnih projektov kot tudi za sprejemanje dolgoročnih ukrepov na področju učinkovite rabe in upravljanja z energijo za razsvetljavo javnih stavb. Projektni partner GOLEA bo ob sodelovanju ostalih partnerjev izdelal skupno metodologijo in primerjalno študijo stanja razsvetljave na območju občin partneric. Strokovni elaborati bodo vključevali pregled najsodobnejših rešitev na področju sistemov energetsko varčne razsvetljave.

  • Izvedba pilotnih projektov

V okviru projekta bodo izvedene investicije v izbranih javnih stavbah, v katerih bodo občine zastarelo in energetsko potratno razsvetljavo zamenjale z najsodobnejšimi sistemi visoko energetsko varčne in učinkovite, uporabnikom prijazne razsvetljave. Nameščena razsvetljava bo zagotavljala tudi visoko kvalitetno osvetlitev, saj bodo pri načrtovanju upoštevana najnovejša odkritja raziskav s področja učinkov razsvetljave na učni proces.

 

Tri občine (Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Doberdob) bodo ukrepe izvedle v šolskih stavbah. Za izvedbo pilotnih projektov so bile šole izbrane namenoma, saj s tem pričakujemo največji dolgoročni učinek tudi v smeri spreminjanja vedenja. Obstoječa razsvetljava v šolah je zastarela, dotrajana, predvsem pa energetsko neučinkovita, ob tem pa ne zagotavlja kvalitetne osvetlitve. Občina Medea bo izvedla sanacijo zastarele razsvetljave v neposredni okolici občinske stavbe. Za izvedbo pilotnih projektov bodo pripravljeni strokovni elaborati s predlogi najsodobnejših tehnoloških rešitev, v stavbah pa vpeljani dolgoročni sistemi sledenja porabe in upravljanja z energijo.

  • Izobraževanje, monitoring in upravljanje z energijo

Z izvedbo ukrepov bomo neposredno zmanjšali primarno porabo energije v izbranih javnih stavbah, hkrati pa bodo ti ukrepi preko informiranja in izobraževanja predstavljeni drugim deležnikom in sektorjem programskega območja kot primeri dobrih praks, s čimer bomo vzpodbujali tudi druge k energetsko varčnemu upravljanju in vedenju. Tretji sklop aktivnosti je namreč namenjene prav izobraževanju in ozaveščanju za dolgoročno energetsko varčno upravljanje in vedenje. Delovni sklop tako zajema aktivnosti izobraževanja in usposabljanja za energetsko varčno upravljanje in vedenje za različne cilje skupine: upravljavce javnih stavb (šol, občinskih uprav), uporabnike (učence, zaposlene, obiskovalce), otroke in mladostnike ter širšo zainteresirano javnost. Za izvedbo pilotnih investicij so bile izbrane osnovne šole, saj tam pričakujmo ne le velike prihranke na segmentu razsvetljave, ampak tudi dolgoročne učinke v smislu spreminjanja vedenja. Partnerja GOLEA in Svet Slovenskih organizacij bosta v ta namen pripravila skupen čezmejni program izobraževanja in ozaveščanja. Predvidene so tudi aktivnosti monitoringa in upravljanja z energijo. Vzpostavitev energetskega knjigovodstva je osnova za izvajanje učinkovitega sistema upravljanja z energijo.

Oglejte si tudi