Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Protipoplavna varnost v naši občini se bo v naslednjih letih znatno povečala - Podpis Dodatka k dogovoru za razvoj regij za Goriško razvojno regijo

V torek, 19. junija 2018, je župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon v vlogi predsednika Razvojnega sveta Severne Primorske (Goriške razvojne) regije v imenu trinajstih občin severne Primorske z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom v Ljubljani podpisal Dodatek k dogovoru za razvoj regij za Goriško razvojno regijo. Osnovni dogovor je bil podpisan novembra 2017 in vključuje 3 regijske projekte: Vzpostavitev koridorja in modernizacija povezave 4. razvojne osi, Regijska štipendijska shema in Skupnostni center v Novi Gorici. Dodatek k dogovoru obsega 9 projektov v skupni višini 41.950.515,00 EUR. Višina sofinanciranja znaša 32.509.990,00 EUR iz sredstev evropske kohezijske politike. Med devetimi projekti je sedem manjših in dva obsežnejša projekta, ki povezujeta več občin, in sicer:
  • projekt gradnje regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti (znotraj PN 4.4: Spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti), v katerega je vključenih 8 občin (Idrija, Cerkno, Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Brda, Ajdovščina). Za projekt, katerega nosilec bo Direkcija RS za investicije, je predvidenih cca 14,5 mio EUR sofinanciranih upravičenih stroškov.
  • projekt protipoplavne zaščite na reki Vipavi (znotraj PN 5.1. Podpora naložbam za prilagajanje podnebnim spremembam), v katerega je vključenih 6 občin (Vipava, Ajdovščina, Renče – Vogrsko, Miren – Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica). Za projekt, katerega nosilec bo Direkcija RS za vode, je predvidenih cca 6,7 mio EUR sofinanciranih upravičenih stroškov.

Več o projektu protipoplavne zaščite na reki Vipavi, kjer je udeležena tudi naša občina


Obvladovanje poplavne ogroženosti je izredno pomemben segment upravljanja z vodami, ki ob upoštevanju dejstva, da se poplav ne da v celoti preprečiti oz. biti pred njimi popolnoma varen, vključuje aktivnosti, ki pripomorejo k zmanjševanju verjetnosti nastopa poplav in k zmanjševanju morebitnih posledic. Porečje Vipave (v okviru Povodja Jadranskih rek) je eno izmed 17-ih porečij za katerega je bil znotraj Načrta zmanjševanja poplavne ogroženosti izdelan t.i. porečni načrt zmanjševanja poplavne ogroženosti, kjer je opredeljen nabor gradbenih in negradbenih protipoplavnih ukrepov, ki jih je za doseganje ciljev potrebno izvajati.

Na območju porečja Vipave se nahaja 5 območij pomembnega vpliva poplav (Vrtojba – Šempeter pri Gorici, Nova Gorica, Miren, Vipava in Podnanos). Reke in potoki, ki tečejo na teh območjih so: Vrtojbica, Kanal Koren, Liskurski potok, Vipava, Bela, Gacka, Hraščak, Močilnik in Pasji rep. Z načrtovanimi celostnimi ukrepi za izboljšanje poplavne varnosti bo zagotovljena dolgoročna poplavna varnost na obravnavanem območju, prav tako se bo zmanjšala ogroženost vzdolž obravnavanih odsekov. Hkrati pa bo dolgoročno zagotovljen omejen vpliv podnebnih sprememb na poplavno ogroženost obravnavanega območja, ki je v današnjem času vse večji in pogostejši. S tem se bo zmanjšala ranljivost urbaniziranih območij in izboljšalo življenjske možnosti, ker bo omogočilo boljše in enakovredne življenjske pogoje vsem prebivalcem tega območja.


Izvajanje štiriletnega projekta se bo začelo septembra 2018 (projektna dokumentacija), predviden začetek gradnje pa je junij 2019. Ukrepi, ki bodo v okviru projekta izvedeni na območju občine Šempeter-Vrtojba, so vredni okoli 1,8 milijona EUR.

Oglejte si tudi