Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Kolesarska pot v Bazari tudi uradno odprta

Občina Šempeter - Vrtojba počasi a vztrajno dograjuje mrežo kolesarskih poti na svojem območju. Kot je povedal župan Milan Turk, je teh potreb zelo veliko in bo trajalo še kar nekaj let, da bo mreža dokončno izgrajena. A nov korak v tej smeri je bil storjen 30. avgusta, ko je bil tudi uradno v uporabo predan odsek nove kolesarske povezave v Bazari, ki ta del občine sedaj varno povezuje s centrom Šempetra. Pogodba z izvajalcem je bila podpisana že oktobra lani, tako da so se dela začela konec leta, a so se nato nekoliko podaljšala zaradi dodatnega urejanja.

Nova kolesarska pot predstavlja del omrežja primarnih kolesarskih povezav v občini, ki pokrivajo glavne smeri kolesarskih potovanj. Kolesarska pot se začne z navezavo na dovoz do plinske postaje v Ošljah, nato pa poteka pod viaduktom hitreceste v Bazari vse do podvoza pod železnico pri objektu Novi dom, kjer je s Ceste goriške fronte možen uvoz na kolesarsko stezo. Vseskozi pot teče po levem robu železniške proge Šempeter – Sežana in se nato v zaselku Kempršče naveže na lokalno cesto. Poleg same kolesarske poti je bil sočasno urejen plato z urbano opremo, postavljena kabelska kanalizacija za telekomunikacijski vod in javna razsvetljava za potrebe kolesarske poti. Za dobrih 900 metrov povezave je občina Šempeter - Vrtojba odštela okrog pol milijona evrov, od tega je približno 100.000 evrov prejela z državnega razpisa za trajnostno mobilnost.

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada, v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020«, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja«, tematskega cilja 4 »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.4 »Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi«, specifičnega cilja 1 »Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih«.

Povezave

Fotoutrinki

Oglejte si tudi