Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

DANES
18°C
6°C
JUTRI
17°C
6°C

Evropska sredstva za poplavno varnost porečja Vipave

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za prvo fazo projekta zmanjševanja poplavne ogroženosti porečja Vipave. Za 7,8 milijonov evrov vreden projekt, ki ga bo izvajala Direkcija Republike Slovenije za vode v okviru Dogovora za razvoj Goriške razvojne regije, bo Kohezijski sklad prispeval 6,6 milijona evrov. V okviru prve faze celovitega projekta zagotovitve poplavne varnosti v porečju reke Vipave bo direkcija za vode poskrbela za izvedbo protipoplavnih ukrepov na območjih pomembnega vpliva poplav v okviru pritokov Bela in Vrtojbica.

Na porečju Vrtojbice bodo v letošnjem letu najprej izbrali inženirja in z njegovo pomočjo pripravili projektno nalogo in razpis za izvedbo, pri kateri pričakujejo pomoč lokalnih skupnosti. Glede na potek priprave vseh teh dokumentov, bodo vzporedno začeli s pridobivanjem zemljišč in s pripravo potrebne dokumentacije za izvedbo. Drugi del investicije se zaradi velikega finančnega obsega prenaša v II. fazo projekta, ki se načrtuje v naslednji finančni perpektivi, ki pa se začenja že s tekočim koledarskim letom.

Z izvedbo I. faze projekta zmanjševanja poplavne ogroženosti porečja Vipave bo ustrezne poplavne zaščite deležen 201 prebivalec občin Vipava, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko. Poplavno zaščitenih bo tudi 40 objektov, so sporočili iz vladne službe. Del projekta je tudi izdelava celovite hidrološko-hidravlične študije za celotno porečje Vipave. Ko bo ta končana, bodo določeni še ukrepi za drugo fazo projekta in končno ureditev porečja te reke, ki bodo predvidoma izvedeni v programskem obdobju 2021-2027.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi