Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

JUTRI
33°C
18°C
PON.
36°C
18°C
Deli
6360

Podpisano pismo o nameri za namakalni razvod Vogršček

V petek, 5. januarja 2018, sta v Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan ter ministrica za okolje in prostor Irena Majcen z župani občin, v katerih leži namakalni razvod Vogršček, podpisala pismo o nameri glede prihodnje ureditve razmer na omenjenem namakalnem razvodu. Pismo o nameri so poleg obeh omenjenih ministrov podpisali župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, župan Občine Šempeter-Vrtojba mag. Milan Turk, župan Občine Renče - Vogrsko Aleš Bucik in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

 

To je prvi korak v smeri uresničevanja predloga šempetrskega župana Milana Turka, da se namakalni sistem prenese v last in upravljanje občin, ki ga je podal 27. novembra 2014, na okrogli mizi, ko je tekla beseda o akumulaciji Vogršček. S podpisom pisma o nameri namreč občine izkazujejo interes za prenos lastninske pravice, upravljanja in vzdrževanja na državnem namakalnem sistemu »Namakalni razvod Vogršček«, ki ga je sicer potrebno obnoviti ali pa na novo graditi s pomočjo sredstev iz Programa razvoja podeželja 2014–2020, za kar bo potrebna uspešna prijava na javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev. Republika Slovenija pa bo na drugi strani v državnem proračunu zagotovila sredstva za sanacijo pregrade Vogršček, ki naj bi se začela septembra 2018.

Vrednost celotne obnove pregrade na zadrževalniku Vogršček je po besedah ministrice Irene Majcen 4,7 milijona evrov. Ministrstvo za kmetijstvo, ki bo financiralo 85 % celotne vrednosti obnove, ima v ta namen v državnem proračunu v letošnjem letu rezerviranih 1,9 milijona evrov sredstev ter ravno tako vsoto tudi v prihodnjem letu. Preostanek pa bo zagotovil Ministrstvo za okolje in prostor, ki bo tudi vodilo sanacijo zadrževalnika. Trenutno je tehnična rešitev obnove pregrade v postopku revizije. Majcnova je zagotovila, da bo v letošnjem letu pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje, da se bodo lahko v jesenskem času začela gradbena dela.

Zadrževalnik Vogršček je doslej skrbel za namakanje na okrog 1000 m2 kmetijskih površin. V prihodnje naj bi se le-te povečale na kar 3000 m2. Seveda bo še pred tem potrebno obnoviti sedanji namakalni sistem in dograditi manjkajoče dele, da bodo lahko vodo iz zadrževalnika uporabili tudi za namakanje kmetijskih površin zgornje Vipavske doline.


Spomnimo
Zadrževalnik Vogršček, ki je v lasti države, je v 84,5 % namenjen namakanju kmetijskih zemljišč in v 15,5 % zadrževanju visokovodnega vala. Zgrajen je bil leta 1989. Dolgo je brez večjih posebnosti zagotavljal vodo za razvejan, pravzaprav največji namakalni sistem v državi, prav tako poimenovan Vogršček. Leta 2007 pa so pod pregrado opazili slabo znamenje: moker madež, ki je nakazoval poškodbo znotraj jezu. Leto kasneje so bila zato izvedena interventna dela.

Namakalni razvod Vogršček je sestavljen iz 16 namakalnih polj, gradil se je med letoma 1992 in 1997. Namakalni razvod je tehnološko zastarel, dotrajan in amortiziran, zato je potreben tehnološke posodobitve. Zakon o kmetijskih zemljiščih omogoča, da lahko lokalne skupnosti ob izkazanem interesu prevzamejo lastninsko pravico, upravljanje in vzdrževanje namakalnega sistema.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi