V mesecu februarju iz naših domov pogosto zadiši po pustnem cvrtju. Krofi in miške so najpogostejše dobrote, ki se znajdejo na naših mizah; zagotovo pa se najde še kaj, kar radi cvremo v olju in to ne samo v času pusta. Vsemu je skupno to, da nam na koncu ostane odpadno olje, ki ga moramo pravilno odvreči. Prevreto olje ni biološko razgradljivo, zato je prav, da ponovno opomnimo, kako ga pravilno ločeno zbirati in odložiti. Veliko odpadnega olja namreč ravno v tem, pustnem obdobju, konča v straniščnih školjkah ali odtokih, kar povzroča veliko škodo kanalizacijskemu omrežju, ali pa na kompostu. Že en sam liter olja lahko onesnaži več tisoč litrov pitne vode, cevi se mašijo in postanejo gostišče za glodavce, z oljem pa zadušimo tudi mikroorganizme in tako uničimo kompost.
Kam torej z oljem, ki bo ostalo po cvrenju pustnih dobrot?
Prevreto olje je najprej potrebno seveda ohladiti. Nato ga prek filtra (tu si lahko pomagamo tudi z robčkom ali cedilom) prelijemo v posodico, zatem pa olje zlijemo v najbližjo ulično zbirno posodo za odpadno olje ali jo odnesemo v zbirni center, kajti odpadno rastlinsko jedilno olje je kuhinjski odpadek, ki se uvršča med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov in ga je prepovedano mešati z ostalimi odpadki ter ga odvajati v kanalizacijo ali greznice.
Odpadno jedilno olje pa ni samo odpadek, temveč je lahko tudi odlična surovina. Iz enega litra lahko nastane 0,9 litra goriva biodizel ali do tisoč litrov bioplina. Iz njega pa izdelujejo tudi okolju prijazne dišeče sveče.