Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
20°C
6°C
Oceni objavo

Sočutje kot del solidarnosti

Pripravljenost in sposobnost: Trpljenje mnoge zaposlene in prostovoljce v hospicu pritegne k sodelovanju obenem pa prevladujeta strah in skrb, ali bodo temu kos in ali bodo  sploh dozoreli tej nalogi. 

Najpomembnejše je doživeti sočuten odnos. 

Sočutiti in občutiti, doživeti bolečino: Občutiti trpljenje umirajočega  ni nekaj kar je treba poskusiti, za kar se je treba odločiti. Sočutje se kar zgodi. Je nekaj, kar pove kako smo povezani s soljudmi v svoji človečnosti. Sočutje je v nas samih, ali pa ga ni.

 

Solidarni ljudje skrbijo drug za drugega. Je povezanost, je nekaj kar nas drži skupaj.

Dobro bi bilo, da bi iz trenutne situacije, trenutnega stanja, ki vlada v državi, med ljudmi, potegnili tudi nekaj dobrega, se naučili kakšne lekcije. Morda zgolj zavedanje, kako krhki smo v resnici kot posamezniki in kako so kakovost našega življenja, sreča in ljubezen  odvisni od medsebojnih odnosov, povezanosti, pomoči in solidarnosti. 

Zato v dneh, ki prihajajo, stopimo skupaj in poskrbimo za ostarele, za oslabele , za sosede, pa tudi neznance za vse, ki potrebujejo kakršno koli pomoč. 

Opravimo namesto njih nakupe hrane, preverjajmo ali so v redu,  pozanimajmo se kako se počutijo, in če  nam zaradi zdravja, mladosti, vitalnosti, energije in odličnega imunskega sistema  virusi ne morejo do živega, s samo izolacijo  poskrbimo, da tudi drugim ne bodo prišli do živega.  Naj nas spremlja misel, da vse to počnemo iz ljubezni do sočloveka.

Vsi smo na poti med rojstvom in smrtjo, na poti iskanja ljubezni in smisla. Ko gre za umiranje in žalovanje potrebujemo nekoga, ki mu zaupamo, ki ne daje površnih odgovorov in je pripravljen hoditi po poti strahu.

Strokovni delavci in prostovoljci Slovenskega društva hospic bomo v okviru enajstih območnih odborov društva sočutno prisluhnili ljudem v stiski.

Iz tega razloga je Slovensko društvo hospic vsem ljudem, ki se soočajo s stiskami ob umiranju bližnje osebe in žalovanju, na voljo preko sočutnega telefona. 

Za območni odbor Murska Sobota pokličite:  051 456 470.

Tu bomo, ko nas boste potrebovali.

 

Aleksandra Horvat, strokovna delavka 

Slovensko društvo hospic, Območni odbor Murska Sobota 

Oglejte si tudi