Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Voda in gozd

Delavnice ob in v Mozirskem gaju

V torek, 21. 3. 2023, smo se četrto- in petošolci odpravili v Mozirski gaj. Tam smo sodelovali v šestih različnih delavnicah, povezanih z vodo in gozdom. Datum delavnic je sovpadal s svetovnim dnevom voda (22. marec) oziroma s svetovnim dnevom gozdov (21. marec).

Gozdarji so nam povedali veliko zanimivosti o gozdu. Spregovorili so o tem, da je gozd filter za vodo, dom številnim rastlinam in živalim, nismo pa pozabili tudi na onesnaževanje gozda. Izvedeli smo, kako pravilno redčiti drevesa v gozdu, kajti gozd čisti zrak. Pogovarjali smo se tudi o močvirnih gozdovih ob rekah. Vseskozi pa smo se gibali v bližini reke Savinje, ki je v preteklosti večkrat povzročila razdejanje v nekaterih delih naše doline. Ob močnih padavinah je prestopila svoje bregove in tako pokazala svojo moč.

Naslednja postaja je bila ob jezu na reki Savinji. Naravovarstvenica nam je razložila, kako so včasih splavarili les po reki Savinji. Pripovedovala je o dveh jezovih na reki Savinji in o namenu izgradnje ribjih steza ob njih. Omenila je tudi razpadanje večjih kamnov ob pomoči vode. Izvedeli smo, kaj je balvan,  kaj so prodniki, da se voda očisti, ko steče čez devet kamnov in da so bile struge ob reki Savinji namenjene za delovanje mlinov in žag.

Nato smo se podali na prodišče reke Savinje. Tam smo se pogovarjali o pomenu prodišč, o spreminjanju toka reke Savinje v preteklosti, o pomenu rastlinstva na bregovih rek, o kamninah, o vodi pod prodiščem … Nabrali smo različne kamne in jih zložili v vrsto. Nekatere med njimi smo poimenovali, pri drugih pa ugotavljali, ali jih kislina raztaplja. Takšni kamni vsebujejo apnenec.

Ustavili smo se tudi pri ribičih. Na plakatu smo si ogledali vrste rib. Ribiči so pripravili  akvarij z ribami, ki so jih opisali. Ribič je v mrežo ujel ribo iz akvarija, mi pa smo jo lahko prijeli. V leseni stavbi smo si ogledali še razstavljene ribe.

Zadnja delavnica je bila namenjena dvoživkam. Sredi gaja smo se razdelili v skupine. Vsaka skupina je dobila lističe s črkami. Sestaviti smo morali besede, ki so bile povezane z dvoživkami. Učitelj nam je povedal veliko zanimivosti o dvoživkah, še posebej o človeški ribici. Mrest in pupke, ki so bili v plastični kadi, smo lahko prijeli. Bilo je zelo zanimivo.

V gaju smo preživeli čudovit dopoldan. Ob zanimivih delavnicah smo znanje o vodi in gozdu nadgradili.

Zoja Hanžekovič, Neža Goličnik, Nejc Žunter, Trine Rosenstein, 5. razred


Četrtošolci pa so dogajanje v najboljši učilnici, to je v naravi, strnili v misli, ki jih lahko preberete spodaj …

V Mozirskem gaju sem se imela zelo lepo. Naučila sem se veliko novega in zabavnega. Vse je bilo popolno. Pri vodi mi je bilo najbolj všeč, ko smo se pogovarjali o ribji stezi za varen prehod rib mimo jeza. Pri prodišču mi je bilo najbolj razburljivo to, da je Savinja dolga 102 kilometra. Ribiči so me navdušili z veliko vrstami rib. Pri dvoživkah sem spoznala, da človeška ribica živi več kot 100 let in tudi 8 let preživi brez hrane. V delavnici o gozdu sem spoznala veliko vrst dreves in rastja. Vse je bilo poučno in zabavno.

Iris Jerovčnik

Všeč mi je bilo, ker smo se pogovarjali o muharjenju in smo lahko preizkusili posebna polarizirana očala, s katerimi lažje slediš ribam v reki. Dotikali smo se ribje kože (lusk). Lepo je bilo, ko smo se pogovarjali o dvoživkah, kot so urh, rega, pupek, močerad, žaba in človeška ribica.

Gaja Predovnik

Všeč so mi bile ribe in dotikanje njihovih lusk.

Vladyslav Trytenko

Videli smo, kako se voda prečisti v naravi. Na prodišču mi je bilo všeč, ker smo iskali različne kamne in ugotavljali, kaj plava in klaj ne. Pri dvoživkah smo lahko tipali mrest in pupke. Ko smo šli k ribam, mi je bilo najbolj všeč, ko nam je ribič dovolil ribe potipati, muharka pa nam je pokazala opremo za muharjenje.

Tia Gosar

Najbolj všeč sta mi bili delavnici o ribah in dvoživkah, saj obožujem živali. Izvedela sem veliko novih podatkov, ki jih prej nisem vedela. Nisem vedela, da poleg žabe in krastače k žabam spadata tudi rega in urh ter da sta tudi človeška ribica in močerad dvoživki. Komaj čakam na naslednji obisk.

Nina Zidarn

V Mozirskem gaju mi je bilo všeč, ker sem lahko imela v roki dvoživko in sem potipala mrest.

Tinkara Tanšek


(vir: osrecica.si)

Oglejte si tudi