Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Podpisan aneks z gasilci

V sredo je županja občine Rečica ob Savinji Ana Rebernik skupaj s predstavnik občinskih PGD in Gasilske zveze Zgornje Savinjske doline podpisala aneks k pogodbi o opravljanju javne gasilske službe v občini Rečica ob Savinji.

 Z aneksom občina za delovanje javne gasilske službe namenja 34.800 evrov (dejavnost PGD, nabava opreme in požarna taksa), posebej pa je opredeljeno še sofinanciranje delovanja Gasilske zveze. Kot je povedal predsednik Janko Žuntar, se je tudi v delovanju gasilskih društev v preteklem letu odrazila korona , hkrati pa se je zahvalil vsem, ki so pripomogli, da bi so bile operative enote pripravljene na posredovanje. Kot je navedel, prihaja v občinah Zgornje Savinjske doline do razlik v financiranju PGD pri redni dejavnosti, največji problemi pa so pojavljajo pri mehanizaciji, nakupu vozil in vzdrževanju gasilskih domov. Probleme želijo predstaviti v prvi polovici letošnjega leta na koordinaciji županov.

S problemom financiranja nabave vozil se srečujejo tudi v prostovoljnih gasilskih društvih v občini Rečica, ki bodo letos in v prihodnjih letih praznovali okrogle obletnice, ob tem pa bi želeli nadomesti prestara vozila. Sodelujoči pri podpisu aneksa so se strinjali, da bi se pripravil dolgoročni načrt nabave potrebnih vozil, tudi za lažje načrtovanje občinskih proračunov. Sicer so predstavniki društev opozorili še na druge probleme, s katerimi se srečujejo. Tako jih na primer na Pobrežju po besedah predsednika PGD Franca Finkšta čaka ureditev stanja na parcelah ob gasilskem domu, v PGD Grušovlje je predsednik Jože Breznik omenil željo po pridobitvi zemljišča za poligon. Predsednik PGD Rečica ob Savinji Jože Lenko je omenil obletnico, 140 let dela, ki jo bodo letos proslavili v društvu. Izpostavil je upanje, da se bo katera od desetin uvrstila na olimpijado, ki bo julija v Celju, čeprav jih potem čakajo dodatni stroški.

V grobem so se gasilci zahvalili občini za posluh, županja Rebernikova pa je pohvalila njihovo pripravljenost za delo in pomoč v času covida ter pri intervencijah. Zahvali gasilcem za pomoč pri delu civilne zaščite se je pridružil poveljnik Štaba CZ Miran Krefl.


Oglejte si tudi