Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Dvanajst razvojno najbolj prodornih občin Slovenije 2016

V iskanju dobrih praks na področju trajnostne mobilnosti in pilotnega slovenskega projekta za pametno upravljanje mest in naselij

 

V okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen, ki že peto leto identificira razvojno najbolj prodorne občine, je znanih dvanajst finalistk iz štirih regij. To so: Brda, Črnomelj, Domžale, Gornja Radgona, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Ptuj, Radlje ob Dravi, Tržič, Velenje in Žalec.

Razglasitev bo potekala na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in srečanju županov 23. marca 2016 v Festivalni dvorani v Ljubljani.  Osrednji temi srečanja bosta črpanje evropskih sredstev in trajnostna mobilnost, kot dober primer prakse iz tujine se bo predstavilo baskovsko mesto San Sebastian.

Nagrado Zlati kamen se podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile Šentrupert (2015), Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012). V slovensko ISSO raziskavo je vključenih več kot petdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta. Dodatna kvalitativna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

 

Vsebinski poudarek na dobrih praksah trajnostne mobilnosti

Evropska sredstva, posebej namenjena za pripravo strategij trajnostne mobilnosti, se še niso sprostila. Izbor je med občinami iskal pionirje na področju trajnostne mobilnosti – tiste občine, ki so prepoznale v tem pomemben vzvod za razvoj in za dvig kakovosti življenja občanov in se lotile dela ne glede na državne in evropske usmerjevalne mehanizme, torej denar ali prisilo. V praksi imajo prav lokalne skupnosti odločilno vlogo pri glavnih premikih na področju trajnostne mobilnosti, za uspešne rešitve pa se morajo v večini primerov med seboj povezovati in sodelovati z ostalimi sistemi. Gre za poudarek, ki mu pri izboru Strokovni svet daje nekoliko večjo težo: za odločitev o kandidatkah in zmagovalkah je še vedno odločilen celovit pretres vseh razvojnih aspektov.

 

Prvič v Sloveniji - pilotni projekt orodja za pametno upravljanje mest in naselij

Letošnja razvojno najbolj prodorna občina bo v sodelovanju s podjetjem SmartIScity, slovenskim ponudnikom rešitev za pametna mesta, prejela orodje Smart City Platform  - aplikacijo za upravljanje pametnega mesta oziroma naselja, ki bo omogočala županom razvijati potencial svoje občine v sodelovanju s prebivalci. Uporabniki platforme namreč lahko spremljajo razvojno uspešnost svoje občine, porabo proračuna, potek razvojnih projektov idr. V to orodje so kot kritični kazalniki uspeha za strateško upravljanje in benchmarking vgrajeni kazalniki ISSO Zlatega kamna. Orodja za pametna mesta in naselja so ta hip na svetovni ravni ključni vzvod, ki zagotavlja hitrejši, boljši in bolj trajnostno obarvan razvoj lokalnih skupnosti. S tem, ko bo nagrado prejela razvojno najprodornejša občina, bomo prišli do ključnega pilotnega  projekta pametnega naselja ali mesta v slovenskem okolju, s tem pa potencialno do nove dobre prakse.

 

Analiza  za spremljanje zasledovanja evropskih ciljev in mednarodno primerljivost

V letošnji analizi ISSO so posebej označeni indikatorji, ki se neposredno navezujejo na najpomembnejše evropske razvojne smernice: tako je analizo ISSO možno uporabljati tudi, ko spremljamo kako, smo uspešni pri zasledovanju evropskih ciljev. Slovenski indeks ISSO lahko tudi sicer primerjamo s podobnimi analizami po svetu, ki primerjajo kraje na svetovni ravni. Ena najbolj znanih svetovnih analiz je Mercerjeva lestvica najboljših mest.

 

Podrobna razdelitev najboljših občin po regijah


 

Zahodna Slovenija (Primorska in Gorenjska): Brda, Nova Gorica, Tržič

Osrednja in JV Slovenija: Črnomelj, Domžale, Ljubljana

Od Posavja do Koroške: Maribor, Velenje, Žalec

Vzhodna Slovenija: Ptuj, Radlje ob Dravi, Gornja Radgona

 

Oglejte si tudi