Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Sprejem predstavnikov prostovoljnih društev v občini Ravne

 

Občini Ravne na Koroškem je bila podeljena listina 'Prostovoljstvu prijazno mesto'. V znak zahvale je župan, dr. Tomaž Rožen, povabil predstavnike prostovoljnih društev na sprejem v malo dvorani Kulturnega centra Ravne na Koroškem. Srečanje  je bilo namenjeno obeležitvi uspeha občine Ravne za prejeti naziv 'Prostovoljstvu prijazno mesto'.

V Občini Ravne na Koroškem namreč aktivno deluje kar 77 prostovoljnih društev s številnih področij: od ljubiteljske kulture, športa, socialnega in zdravstvenega varstva, mladih, turizma, planinstva, kmetijstva do upokojencev in splošnih dejavnosti.

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že več kot dvajset let spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij in prostovoljcev. Prostovoljsko delo občanov je še kako pomembno za življenje v skupnosti, zato si zasluži posebno pozornost. Ne glede na blagostanje občine je prostovoljstvo tista dejavnost, ki v skupnost vnaša raznolikost in dogajanje, za njen razvoj je izjemnega pomena pripravljenost prebivalcev za sodelovanje v skupno dobro.

Pripravljenost prebivalcev za prostovoljsko delo je znak vključujoče,  povezane, zdrave  družbe. Še posebej pa je dragoceno v sedanji situaciji, ko se ogromno ljudi spopada z brezposelnostjo, obupom in izzivom, kako preživeti, saj je lahko prostovoljska aktivnost in vpetost v družbeno dogajanje skoraj edina pot do vzdrževanja delovne kondicije in razvoja lastnih potencialov za osebe v stiski.

Prostovoljstvo je najbolj živo tam, kjer je za vlaganje in spodbujanje k aktivni participaciji na lokalnem nivoju največ posluha. Odločilno vlogo pri tem imajo župani in občinske uprave.

Naziv 'Prostovoljstvu prijazno mesto' so v letu 2014 podelili prvič. Prejmejo ga občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

Nazive za leto 2014 so izbranim osmim občinam, med njimi tudi občini Ravne, podelili 22. maja 2014, na dan osrednje prireditve 15. festivala prostovoljstva v Ljubljani. V imenu občine je listino o nazivu 'Prostovoljstvu prijazno mesto' prevzel župan, dr. Tomaž Rožen.

Srečanje v Kulturnem centru, kjer je prostovoljce sprejel in nagovoril župan dr. Tomaž Rožen, se je pričelo s kulturni programom.

Srečanje pa je bilo namenjeno še eni svečani priložnosti. Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ravne je bila podeljena Listina o priznanju Občine Ravne na Koroškem za izjemen uspeh, osvojitev naslova državnega prvaka na tekmovanju za memorial Matevža Haceta, za stalno pripravljenost pomagati ljudem v stiski ter za prispevek k promociji in ugledu občine v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Listino in izrečene čestitke ob tej priložnosti je podelil in predstavil župan, dr. Tomaž Rožen. 

Člani B skupine PGD Ravne, stari med 30 in 63 let, so osvojili laskavi naslov in postali državni prvaki na državnem tekmovanju za memorial Matevža Haceta 2014, ki je 24. maja letos potekalo v Ormožu.

Stari in dobro izkušeni mojstri gasilskih tekmovanj so kot vedno pokazali, da odlično znanje in dobre izkušnje vedno prinesejo vrhunske rezultate.

Tekmovalci, med njimi tudi tisti, ki so že osvajali uspehe na gasilski olimpijadi na Danskem 1997 in na Finskem 2001, so v enoto privabili tudi nekoliko mlajše člane in novi uspehi se dokaj hitro nizajo. Desetčlanska ekipa tekmovalcev je pokazala veliko močne volje, obilo znanja ter dokaj suvereno premagala konkurenco. Sobota, 24. maj, je bil njihov dan, ko so osvojili naslov državnih prvakov.

Primat državnih prvakov v taktični mokri vaji bodo gasilci PGD Ravne nosili štiri leta. Se pa že začenja nov olimpijski ciklus. Fante, zmagovalce, pa čaka tudi tekmovanje na gasilski olimpijadi 2017.

Srečanje v Kulturnem centru se je pričelo z nastopom dueta v sestavi vokalistke Cvetke Kramberger in flavtistke Ane Potočnik. Tudi sicer so kulturni program soblikovali domači kulturni ustvarjalci, člani prostovoljnih društev. Prisluhnili smo še recitaciji Jožeta Prednika, predsednika Društva upokojencev Ravne in člana Literarnega društva Mežiške doline, ki je prebiral svoje pesmi. Tudi zaključilo se s kulturnim utrinkom. Na svoje mehe so namreč zaigrali člani Harmonikarske skupine Kulturnega društva Prežihov Voranc. Sledila je še  pogostitev z dobrotami Društva kmetic Mežiške doline.

Oglejte si tudi