Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Varna pot v šolo in domov

V torek, 1. septembra 2015, so se napolnile šolske klopi, s tem pa se bo spet povečal promet v bližini osnovnih in srednjih šol. Na cesti bo ponovno veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu.

 

Okoli 174.000 učencev ter okoli 75.000 dijakov začenja novo šolsko leto. Med njimi je 21.807 takšnih, ki vstopajo v šolo prvič. Da bi prvi šolski dan – in vsi naslednji – minil čim bolj varno, policija opozarja na previdnost v prometu, še posebej v okolici šol.

 

Na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami srečujemo otroke, med njimi se jih mnogo podaja v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani. Otroci so kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je tudi ena najpomembnejših nalog policije. Vozniki pa lahko poskrbimo, da bodo otroci na svoji šolski poti varni!

 

Skladno z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa policisti ob začetku vsakega šolskega leta izvajajo ustaljene aktivnosti. Že s svojo navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh prispevajo k umirjanju prometa. V teh dneh bodo pričeli z aktivnostmi varovanja otrok, le-te pa bodo predvsem namenjene umirjanju prometa ter nadzoru hitrosti vozil. Preverjali bodo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, brezhibnost koles, uporabo čelad in šolske prevoze. Ob začetku šolskega leta policisti za starše prvošolčkov pripravljajo tudi predavanja o prometni varnosti, učencem pa predavajo o prometni vzgoji in jih spremljajo na šolskih poteh, jim svetujejo in jih učijo o pravilni udeležbi v prometu, ob tem pa opozarjajo na morebitne nevarnosti.

Na Ravnah na Koroškem za varno pot otrok v šolo tudi letos skrbijo policisti in prostovoljci, večinoma pripadniki društva upokojencev ter gasilci prostovoljnih društev Ravne in Kotlje ter člani vaške skupnosti Dobrije in ZSŠAM. V  teh dneh bodo mlade udeležence prometa osveščali in jim pomagali k varni poti, predvsem na prehodih. Nadzorovali bodo promet, še posebej med prihodom učencev v šolo in pri odhodu domov.

 

Policistom in prostovoljcem v občini Ravne na Koroškem sta se na prvi šolski dan na poti v šolo pridružila tudi župan dr. Tomaž Rožen in Vinko Mlakar, komandir Policijske postaje Ravne na Koroškem.

Oglejte si tudi