Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajajo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljajo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujajo k  pravilni in zdravi prehrani, ozaveščajo o pomenu živilsko-predelovalne industrije, posebno pozornost pa namenjajo pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

 

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, vključila pa so se tudi ministrstva za zdravje, šolstvo in kmetijstvo, Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ) ter druge organizacije.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širši okoljski pomen. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

 

Prvič se je projekt izvedel 18. novembra 2011 in je potekal tudi v vseh naslednjih letih. Na ta dan otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrkujejo izključno slovensko hrano. Primarni proizvajalci in podjetja živilsko-predelovalne industrije pa za zajtrk podarijo osnovna živila.

 

V petek, 20. 11. 2015, so na Osnovni šoli Koroški jeklarji obeležili dan slovenske hrane. V okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk so prvo šolsko uro imeli radijsko oddajo o pomenu zajtrka in lokalno pridelane hrane. Gosta radijske oddaje sta bila župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in predsednik Čebelarskega društva Ravne na Koroškem Ludvik Kordež.

 

Čebelarji so v avli šole predstavili čebelarstvo, kjer so mladi lahko poskusili dve vrsti medu. Vsem učencem so ponudili tradicionalni slovenski zajtrk, ki je vključeval ržen kruh, maslo, med, mleko in jabolko. 

Oglejte si tudi