Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Umetnost v belem, odprtje razstave Društva klekljaric Koroške

Društvo klekljaric Koroške praznuje svojo 10-letnico. Ob tej priložnosti so svoje izdelke postavile na ogled pod naslovom Umetnost v belem. Odprtje razstave je potekalo v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika.

 

Letos mineva 24 let odkar so na Koroškem začele organizirano klekljati. S to čudovito umetnostjo jih je »zasvojila« Marija Apohal. Dolga leta so klekljarice delovale pod okriljem Kulturnega društva Prevalje, pred
10. leti, natančneje oktobra 2004, pa so ustanovile samostojno društvo, Društvo klekljaric Koroške. S svojim delom in množičnostjo so članice v vseh teh letih naredile velik prodor na področju klekljanja in Koroška je postala eden najmočnejših centrov klekljanja na Slovenskem.

 

Predsednica društva je že od vsega začetka Mira Časar, ki je tudi spregovorila in predstavila delovanje društva. Med drugim je povedala tudi: »Vesela sem, da nam je uspelo. Močno in v slovenskem prostoru prepoznavno društvo smo, tako prepoznavno, da so v registru Žive kulturne dediščine, v katerega so letos februarja vpisali klekljano slovensko čipko, med nosilce poleg Žirov, Železnikov in Gorenje Vasi vpisali tudi Društvo klekljaric Koroške. Rada bi se zahvalila vsem klekljaricam, tistim ki so bile v našem društvu in predvsem tistim, ki še vztrajajo. Čeprav prihajamo iz vseh krajev Koroške, smo ena velika družina. Družijo nas želja po vedno novih znanjih, radovednost, inovativnost in pridnost. Zlate roke ustvarjajo te čudovit umetnine, ki jih lahko vidite. Odprte pa smo tudi navzven, saj iščemo prijateljstva in sodelujemo s podobnimi društvi po vsej Sloveniji. Želim vam veliko užitka ob ogledu, klekljaricam pa še veliko lepih čipk in prijetnih uric druženja.«   

                 

Lani je potekal svetovni kongres klekljane in šivane čipke v Avstraliji, v mestu Adelaide. Sodelovale so tudi slovenske klekljarice in pripravile zelo odmevno razstavo, ki si zdaj na ogled tudi širšemu občinstvu. Še posebej so v društvo ponosni, ker sta na njej sodelovali tudi dve njihovi članici, Ravenčanki Terezija Kordež in Mira Časar. Obe dami sta razstavljali tudi na mednarodni razstavi Presenetljiva čipka v Rigi, glavnem mestu Latvije.

 

Klekljarice pa so razstavo letos postavile malo drugače. Predstavile so se posamezne sekcije, tako, kot se pač predstavijo na samostojnih razstavah v svojih krajih. Klekljarice so čipke všile v prte, zavese, obleke in posteljnino, vstavile so jih v svečnike, slike, voščilnice, priponke in obeske za ključe, izdelale so tudi klekljane okraske in nakit.

 

Čestitkam ob čudovitem odprtju razstave se je pridružila mag. Irena Oder, direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, s svojimi ubranimi glasovi pa so pod taktirko Lilijane Rojko večer polepšale članice ženske vokalne skupine Deteljica z Raven na Koroškem, ki skupaj prepevajo že 8. leto. 

 

Za konec so se klekljarice še zahvalile mentorici in pobudnici klekljanja na Koroškem Mariji Apohal.

Oglejte si tudi